Σκαλτσουνάκια γεμιστά με αποξηραμένα φρούτα (νηστίσιμα)
- Hits: 1485
Αυτά τα γλυκάκια με το περίεργο όνομα , την υπέροχη γέμιση και την άχνη να τα περιβάλλει τα αγαπώ ιδιαιτέρως και δε νομίζω ότι είμαι υπερβολική…Είναι οι μνήμες των παιδικών χρόνων στις οποίες ήταν πάντα εκεί , είναι το λατρεμένο άρωμα της κανέλας που δίνει το παρόν σε κάθε μπουκιά καθώς και οι πολύτιμες γεύσεις των αποξηραμένων φρούτων , του καρυδιού και του κονιάκ , που με κάνουν να καταλήγω σε αυτά τα υπέροχα , κλασικά , παραδοσιακά , κεράσματα κάθε φορά που έρχεται το ερώτημα "Τι γλυκό να φτιάξω σε περίοδο νηστείας σε μια γιορτή , σε ένα τραπέζι με φίλους , σε μια ξεχωριστή στιγμή που ζητάει γλυκό"; Η απάντηση είναι αυτά εδώ τα μικρά θαύματα που ξεσήκωσα από το τετράδιο της γιαγιάς... Η γοητεία τους οφείλεται στην απλότητά τους , στην αρχοντιά και στη θύμηση μιας άλλης εποχής…
Υλικά:
Για τη ζύμη:
100 ml ηλιέλαιο
100 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
60 γρ. ζάχαρη
480 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.σ. μπέικιν
1 βανίλια
Για τη γέμιση:
200 γρ. αποξηρμένα φρούτα (χουρμάδες , βερύκοκα , σύκα)
Μια χούφτα σταφίδες
1 χούφτα τριμμένο καρύδι
2 κ.σ. μέλι
2-4 κ.σ. κονιάκ (ανάλογα με το πόσο παχύρρευστο είναι το μέλι)
Κανέλα κατά βούληση
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα της επιφάνειας
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: Ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο μπλέντερ (όχι τις σταφίδες για να μείνουν ολόκληρες , ούτε το καρύδι) και τα χτυπάμε ώστε να τριφτούν. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες , τριμμένο καρύδι , μέλι , κονιάκ , κανέλα) . Αν το μίγμα είναι πολύ σφιχτό κι αυτό εξαρτάται κυρίως από τη ρευστότητα του μελιού προσθέτουμε λίγο κονιάκ ακόμα. Θα μπορούσαμε να ρίξουμε εξ αρχής όλα μαζι τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ και να τα χτυπήσουμε όλα μαζί κι όποιος θέλει μπορεί να το κάνει έτσι. Εγώ προτείνω αυτόν το τρόπο για να είναι πιο ευδιάκριτα τα τρίμματα των αποξηραμενων φρούτων και του καρυδιού να μην είναι ένας πολτός η γέμιση αλλά να έχει εναλλαγές στην υφή.
Τότε ετοιμάζουμε τη ζύμη:Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τα λάδια , το κρασί , τη βανίλια και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε τότε το αλεύρι και το μπέικιν σταδιακά ανακατεύοντας στην αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια ζυμώνοντας με το χέρι. Τότε θα σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 23-25 κομμάτια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα σκαλτσούνια και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω στον πάγκο εργασίας σε φυλλαράκι 10εκ. Τοποθετούμε τότε μια κουταλίτσα από τη γέμιση στο κέντρο , το τυλίγουμε σε μισοφέγγαρο , πιέζουμε τις άκρες ώστε να κλείσει , διορθώνουμε το σχήμα και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα υλικά και ψήνουμε τα σκαλτσούνια σε προθερμασμένο φούρνο , στους 190ο για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε!
ΚΑλή επιτυχία!