Γλυκιές συνταγές
Αμερικάνικη, παρδοσιακή μηλόπιτα με το θερμομιξ
- Hits: 72
Η αγαπημένη , κλασική μηλόπιτα στα καλύτερά της! Με μήλα μαγειρεμένα ελαφρώς στον ατμό και ζύμη που θυμίζει σφολιάτα, ζυμωμένη στον κάδο του θερμομιξ με απόλυτη επιτυχία!
Εγώ αποφεύγω τη χρήση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και το αποτέλεσμα είναι τόσο ελαφρύ που απολαμβάνεις ένα κομμάτι υπέροχης μηλόπιτας χωρίς ενοχές. Τώρα βέβαια αν θέλεις να την σερβίρεις με μια μπάλα παγωτό και σιρόπι καραμέλας, μετέτρεψες αυτόματα το γλύκισμα αυτό σε γλυκιά πανδαισία…
Υλικά για τη ζύμη:
300 γρ. Αλεύρι
190 γρ. Βούτυρο κομμένο σε κομμάτια (κατευθείαν από το ψυγείο)
1 κ.σ. ζάχαρη
110 γρ. Κρύο νερό
Για τη γέμιση:
6 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
60 γρ. Ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
Χυμό από μισό λεμόνι
Για τον κάδο:
500 γρ. Νερό
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη:
Ρίχνουμε στον κάδο όλα μαζί τα υλικά για τη ζύμη και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ταχ. 4 μέχρι να σχηματιστεί μια τριφτή ζύμη. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του κάδου στην επιφάνεια εργασίας και με γρήγορες κινήσεις συμπιέζουμε με τις χούφτες μας ώστε να σχηματιστεί μια συμπαγής μπάλα. Τη χωρίζουμε στα δύο, πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε δίσκο, τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τότε τη γέμιση:
Ρίχνουμε τα 500 γρ. νερού στον κάδο.
Ρίχνουμε τα μήλα που έχουμε ετοιμάσει στο βαθύ δίσκο του varoma , ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το varoma στη θέση του. Ρυθμίζουμε για 10 λεπτά/ θερμοκαρσία varoma/ ταχ. 4 .
Όταν τελειώσει ο χρόνος, προσθέτουμε πάνω στα μήλα την κανέλα, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε τότε το πρώτο κομμάτι ζύμης, το απλώνουμε με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε φύλλο με διάμετρο 30 εκ. περίπου. Το τοποθετούμε σε ταρτιέρα 26 εκ. φροντίζοντας να ανεβεί και στα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το οποίο σκεπάζουμε τη μηλόπιτα. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν τις οποίες αν θέλουμε τις χρησιμοποιούμε για να σχηματίσουμε κάποιο σχέδιο. Πιέζουμε καλά το περίγραμμα της πίτας ώστε να κολλήσουν τα δυο φύλλα και σχηματίζουμε το χαρακτηριστικό σχήμα της τάρτας με τα δάχτυλά μας.
Χαράζουμε σε λίγα σημεία ώστε να βγαίνει από εκεί ο ατμός και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η μηλόπιτά μας.
Περιμένουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.