tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκιές συνταγές

Κέικ καρότου με καρύδια (χωρίς αυγά)

Όταν πρωτοδιάβασα αυτή τη συνταγή είχα κάποιες επιφυλάξεις…Χωρίς αυγά πώς θα έχει συνοχή το μίγμα; Τόσο νερό μέσα στη ζύμη; Τόσο απλοϊκή συνταγή; Ωστόσο κάποια διαίσθηση-εμπερία με ωθούσε στον πειραματισμό! Η πρώτη θετική άποψη ήρθε με τη δοκιμή του ωμού μείγματος από το μπωλ (παραδέξου πως το κάνεις ανελλιπώς αυτό και πως από μικρό παιδί αγαπημένη στιγμή ήταν  το καθάρισμα του μπωλ και της σπάτουλας από το ωμό κέικ)… To δεύτερο θετικό σήμα ήταν ο ενθουσιαμός της μικρής μου εγγονής που μόλις το δοκίμσε φώναξε: “Είναι το καλύτερο κέικ που έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου” Η Τρίτη κι επίσημη πλέον επιβεβαίωση είναι τα θετικά σχόλια που πήρε από όλους όσους το δοκίμασαν…

vigan keik karoto thermomix1

Υλικά:

300 γρ. καρότα (καθαρό βάρος) κομμένα σε κομμάτια

80 γρ. καρύδια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

180 γρ. καστανή μαλακή ζάχαρη

200 γρ. ηλιέλαιο

1 κ.σ. κανέλα

50 γρ. κονιάκ

300 γρ. νερό

500 γρ. Αλεύρι

2 κ.σ. μπέϊκιν

vigan keik karoto thermomix2vigan keik karoto thermomix3vigan keik karoto thermomix4vigan keik karoto thermomix5vigan keik karoto thermomix6vigan keik karoto thermomix7vigan keik karoto thermomix8vigan keik karoto thermomix9vigan keik karoto thermomix10vigan keik karoto thermomix11vigan keik karoto thermomix12vigan keik karoto thermomix13

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο τα καρύδια, το ξύσμα και τα καρότα και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5 ώστε να ψιλοκοπούν. Αν επιθυμούμε πιο “τριφτό” αποτέλεσμα, επαναλαμβάνουμε για 1-2 δευτερόλεπτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του κάδου σε ένα μπωλ. Ρίχνουμε τότε μέσα στον κάδο το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ και το νερό και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5 ώστε να αναμιχθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε τέλος το αλεύρι και το μπέικιν και ρυθμίζουμε για 30 δευτερόλπετα/ ταχ. 5 . Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα υλικά (καρότο-καρύδι) που κρατήσαμε στην αρχή και ρυθμίζουμε για 15 δευτερόλεπτα /ταχ. 3 βοηθώντας από το άνοιγμα με την σπάτουλα ώστε να ομογενοποιηθεί σωστά το μίγμα.

Αδειάζουμε τότε αυτό το μίγμα σε φόρμα 26 εκ. που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο , για μία ώρα περίπου.

Περιμένουμε να κρυώσει το κέικ, ξεφορμάρουμε με προσοχή, και όταν κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Σημ. : Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να φτιάξουμε ένα γλάσο αναμιγνύοντας μισή κούπα άχνη ζάχαρη με μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή να το συνοδεύσουμε με φυτικό γιαούρτι αναμεμιγμένο με μια κουταλιά σιρόπι σφενδάμου.

Καλή επιτυχία!