tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκιές συνταγές

Κουραμπιέδες με το θερμομιξ

Φέτος καταπιάστηκα με ένα σωρό καινούρια πειράματα στην “χριστουγεννιάτικη” κουζίνα μου κι ομολογώ πως παραμέλησα τις παλιές, καλές, κλασικές κι αγαπημένες συνταγές…τα μόνα που ξέφυγαν ήταν τα μελομακάρονα που έφτιαξα και ξαναέφτιαξα πολλές φορές, τόσο που αναλογίστηκα πως δεν άξιζε τέτοια περιφρόνηση στον υπέροχο και φίνο κουραμπιέ. Έτσι , επιτόπου ανακάλεσα, ετοίμασα τα υλικά μου και το με βοηθό το θερμομιξ η ζύμη για τους κουραμπιέδες ήταν έτοιμη μέχρι να προθερμαθεί ο φούρνος!

 koyrampiedes thermomix1

Υλικά:

250 γρ. Βούτυρο φρέσκο, γάλακτος

350 γρ. Αλεύρι

50 γρ. Άχνη ζάχαρη

120 γρ. Αμύγδαλα

25 γρ. Ούζο

1 κρόκο αυγού

1/2 κ.γλ. μπέικιν

2 βανίλιες

Άχνη για το σερβίρισμα

koyrampiedes thermomix2koyrampiedes thermomix3koyrampiedes thermomix4koyrampiedes thermomix5koyrampiedes thermomix6koyrampiedes thermomix7koyrampiedes thermomix8koyrampiedes thermomix9koyrampiedes thermomix10koyrampiedes thermomix11koyrampiedes thermomix12koyrampiedes thermomix13koyrampiedes thermomix14koyrampiedes thermomix15

Εκτέλεση:

Αν δεν έχουμε άχνη ζάχαρη, ρίχνουμε την επιθυμητή ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης σε στεγνό κάδο και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα / ταχ. 10

Η άχνη ζάχαρη είναι έτοιμη και τη μεταφέρουμε σε ένα βάζο.

Ρίχνουμε στον κάδο τα αμύγδαλα και ρυθμίζουμε για 7 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5 ώστε να χονδροτριφτούν(διαφορετικά αυξομειώνουμε τον χρόνο ανάλογα με το ποσό χόνδρο ή ψιλότριμμένα  προτιμάμε τα αμύγδαλα)

Αδειάζουμε τότε τα αμύγδαλα σε ένα μπωλ και ρίχνουμε στον κάδο το βούτυρο σε κομμάτια μαζί με την άχνη ζάχαρη (50 γρ.) και ρυθμίζουμε για 5 λεπτά / ταχ. 2.5 μέχρι να σχηματιστεί μια λευκή, αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τότε τις βανίλιες, τον κρόκο και το ούζο και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ταχ. 2.5.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ρυθμίζουμε για ένα λεπτό/ λειτουργία “στάχυ”. Προσθέτουμε τέλος τα αμύγδαλα που έχουμε ετοιμάσει και ρυθμίζουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα/ λειτουργία “στάχυ”. Η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Παίρνουμε τότε μικρή ποσότητα από τη ζύμη πλάθουμε μπαλάκια , τα πιέζουμε λίγο στο κέντρο και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε επιλέξει, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο !

Περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!