Γλυκιές συνταγές
Βασιλόπιτα με πορτοκάλι κι αμύγδαλο (με το θερμομιξ)
- Hits: 67
Θαυμάζω το πόσο γρήγορα τρέχει ο καιρός , πως κυλούν οι μέρες και οι μήνες, πως εναλλάσσονται οι εποχές, με όμορφες αλλά και πιο δύσκολες στιγμές, με χαμόγελα, με αγκαλιές, με δυσκολίες κάπου-κάπο! Και να λοιπόν που φτάσαμε και πάλι στην τελευταία μέρα του χρόνου, να που μεγαλώσαμε κι ωριμάσαμε κατά ένα χρόνο! Ήρθε και πάλι η στιγμή να φτιάξουμε την περίφημη βασιλόπιτα που θα κόψουμε μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 και όλοι μαζί θα ευχηθούμε : “Καλή χρονιά κι ευλογημένη με υγεία και αγάπη”!
Υλικά:
300 γρ. Αλεύρι μαλακό
200-250 γρ. Ζάχαρη
300 γρ. Καρπό πορτοκαλιού (ολόκληρο με τη φλούδα)
100 γρ. Χυμό πορτοκαλιού
170 γρ. Ηλιέλαιο
4 αυγά
40 γρ. Κονιάκ
1 κ.σ. μπέικιν
200 γρ. Ασπρισμένα αμύγδαλα
Άχνη για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Τυλίγουμε ένα κέρμα με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε πολύ σχολαστικά τα πορτοκάλια και τα στεγνώνουμε.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στον κάδο και ρυθμίζουμε για 7 δευτερόλεπτα/ταχ. 5 ώστε να τριφτούν. Αδειάζουμε το τρίμμενο αμύγδαλο σε ένα μπωλ.
Ρίχνουμε στον κάδο τη ζάχαρη και ρυθμίζουμε 15 δευτερόλεπτα/ταχ. 10 μέχρι να γίνει άχνη. Προσθέτουμε τότε τους καρπούς πορτοκαλιού κομμένους σε μεγάλα κομμάτια και τον χυμό και ρυθμίζουμε 20 δευτερόλεπτα/ ταχ. 7.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας στον κάδο το λάδι, τα αυγά και το κονιάκ και ρυθμίζουμε για 30 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5
Προσθέτουμε τότε τα αμύγδαλα και το αλεύρι με το μπέικιν και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ταχ. 5.
Το μίγμα μας είναι έτοιμο. Το αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί 26εκ. που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, βυθίζουμε σε κάποιο σημείο το κέρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 50-55 λεπτά.
Περιμένουμε να κρυώσει αρκετά, ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα κι όταν κρυώσει εντελώς την τοποθετούμε στην πιατέλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!
Σημ. Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα χονδροτριψουμε ή να τα κάνουμε εντελώς πούδρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σε κάθε περίπτωση προσαρμόζουμε ανάλογα το χρόνο αλέσματος.
Επίσης, εμένα προσωπικά μου αρέσει να είναι τα μισά αμύγδαλα ασπρισμένα και τα υπόλοιπα με την σάρκα τους για εναλλαγή κι ενδιαφέρον στην υφή και στην όψη.