tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκιές συνταγές

Γυριστό κέικ μήλου με μαλακή Καστάνη ζάχαρη με το θερμομιξ

Αυτό το κέικ το ονόμασα “γυριστό” γιατί δε μου αρέσει η συνηθισμένη ονομασία “ανάποδο” …Γυριστό σημαίνει γυρίζουμε το πάνω κάτω…και το κάτω δεν είναι άλλο από ένα επίπεδο σχηματισμένο με φέτες μήλου, μυρωδάτο βούτυρο και καστανή μαλακή ζάχαρη που όλα μαζί ψήνονται, καραμελώνουν και χαρίζουν απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Το σώμα του είναι ένα αφράτο μυρωδάτο κέικ με βελούδινη υφή και αρώματα μπαχαρικών…

gyristo keik mhloy thermomix1

Υλικά για τη βάση:

2 μικρά μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

30 γρ. Βούτυρο

2-3 κ.σ. μαλακή καστανή ζάχαρη

Για το κέικ:

120 γρ. Βούτυρο

150 γρ. Μαλακή καστανή ζάχαρη

2 αυγά

150 γρ. Γάλα

250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. μπέικιν

2 βανίλιες

1 κ.σ. κανέλα

1 τσιμπιά γαρύφαλλο

Επιπλέον κανέλα για την επιφάνεια

gyristo keik mhloy thermomix2gyristo keik mhloy thermomix3gyristo keik mhloy thermomix4gyristo keik mhloy thermomix5gyristo keik mhloy thermomix6gyristo keik mhloy thermomix7gyristo keik mhloy thermomix8gyristo keik mhloy thermomix17gyristo keik mhloy thermomix9gyristo keik mhloy thermomix10gyristo keik mhloy thermomix11gyristo keik mhloy thermomix12gyristo keik mhloy thermomix13gyristo keik mhloy thermomix14gyristo keik mhloy thermomix15gyristo keik mhloy thermomix16

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα διαμέτρου 24 εκ. Πασπαλίζουμε τα μήλα με την καστανή ζάχαρη. Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο τα 30 γρ. βούτυρο και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ θερμοκρασία 90ο/ ταχ. 3,5 μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τότε το ρίχνουμε πάνω από τα μήλα και βάζουμε τη φόρμα με τα μήλα  σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο ώστε να ψηθούν και να καραμελώσουν για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το μίγμα του κέικ:

Ρίχνουμε στον κάδο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη και ρυθμίζουμε για 40 δευτερόλεπτα/ ταχ. 4 μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και ρυθμίζουμε για 25 δευτερόλεπτα/ ταχ. 7 Αδειάζουμε τότε το μίγμα πάνω από τα ψημένα μήλα και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει το κέικ. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε με προσοχή, πασπαλίζουμε με επιπλέον κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!