Γλυκιές συνταγές
Γυριστό κέικ μήλου με μαλακή Καστάνη ζάχαρη με το θερμομιξ
- Hits: 44
Αυτό το κέικ το ονόμασα “γυριστό” γιατί δε μου αρέσει η συνηθισμένη ονομασία “ανάποδο” …Γυριστό σημαίνει γυρίζουμε το πάνω κάτω…και το κάτω δεν είναι άλλο από ένα επίπεδο σχηματισμένο με φέτες μήλου, μυρωδάτο βούτυρο και καστανή μαλακή ζάχαρη που όλα μαζί ψήνονται, καραμελώνουν και χαρίζουν απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Το σώμα του είναι ένα αφράτο μυρωδάτο κέικ με βελούδινη υφή και αρώματα μπαχαρικών…
Υλικά για τη βάση:
2 μικρά μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
30 γρ. Βούτυρο
2-3 κ.σ. μαλακή καστανή ζάχαρη
Για το κέικ:
120 γρ. Βούτυρο
150 γρ. Μαλακή καστανή ζάχαρη
2 αυγά
150 γρ. Γάλα
250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν
2 βανίλιες
1 κ.σ. κανέλα
1 τσιμπιά γαρύφαλλο
Επιπλέον κανέλα για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές ομοιόμορφες φέτες. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα διαμέτρου 24 εκ. Πασπαλίζουμε τα μήλα με την καστανή ζάχαρη. Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο τα 30 γρ. βούτυρο και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ θερμοκρασία 90ο/ ταχ. 3,5 μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Τότε το ρίχνουμε πάνω από τα μήλα και βάζουμε τη φόρμα με τα μήλα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο ώστε να ψηθούν και να καραμελώσουν για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το μίγμα του κέικ:
Ρίχνουμε στον κάδο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη και ρυθμίζουμε για 40 δευτερόλεπτα/ ταχ. 4 μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και ρυθμίζουμε για 25 δευτερόλεπτα/ ταχ. 7 Αδειάζουμε τότε το μίγμα πάνω από τα ψημένα μήλα και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει το κέικ. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε με προσοχή, πασπαλίζουμε με επιπλέον κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!