Γλυκιές συνταγές
Τάρτα “γαλατόπιτα” (flan patissier feuilleté)
- Hits: 75
Τη γαλατόπιτα τη γνωρίζουμε όλοι και την αγαπάμε όλοι! Πρόκειται για ένα γλύκισμα που συναντιέται παντού με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές. Άλλοτε ξυπόλυτη άλλοτε με φύλλο κρούστας άλλοτε με βάση τάρτας. Μιλάμε για ένα γλύκισμα “ωδή στην απλότητα και στη γεύση”. Στο μυαλό μας είναι συνυφασμένη με κάμποσα μέρη της Ελλάδας αλλά θυμίζει και λίγο γαλλική πρόταση αφού η σημερινή της εκδοχή, με βάση pâté sucre μας παραπέμπει στη πασίγνωστη flan patissier feuilleté…
Σέρβιρεται και ταιριάζει πολύ με αγριοκέρασο αλλά κι η απλή εκδοχή της με κανέλα είναι κορυφαία!
Υλικά για τη βάση:
150 γρ. Αλεύρι
80 γρ. Βούτυρο κρύο απευθείας από το ψυγείο κομμένο σε κομμάτια
1 αυγό
2 κ.σ. ζάχαρη
Για την κρέμα:
620 γρ. Φρέσκο γάλα
150 γρ. Κρέμα γάλακτος
120 γρ. Άχνη ζάχαρη
60 γρ. Κορν φλάουρ
4 αυγά
2 βανίλιες
Για το σερβίρισμα:
Άχνη ζάχαρη, κανέλα ή γλυκό αγριοκέρασο ή βύσσινο ή σάλτσα κόκκινων φρούτων ή σιρόπι καραμέλας ή σιρόπι σολοκάτας.
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη βάση στον κάδο και ρυθμίζουμε για 30 δευτερόλεπτα/ταχ. 4 Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 24 εκ. και το πιέζουμε δυνατά με την παλάμη μας ή με ένα μικρό πλαστάκι ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της ταρτιέραας και να ανεβεί στα τοιχώματα!
Την αφήνουμε στην άκρη κι ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα στον κάδο και ρυθμίζουμε για 10 λεπτά/ 98ο θερμοκρασία/ ταχ. 2.5
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για μία ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί η βάση. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς, γαρνίρουμε κατά προτίμηση και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!