Γλυκιές συνταγές
Φανουρόπιτα με το θερμομιξ
- Hits: 189
Η ημέρα της Φανουρόπιτας είναι η 27η Αυγούστου και συνδέεται με ιστορίες και παραδόσεις.
Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα , έγω ξέρω ότι η "Φανουρόπιτα" είναι ένα υπέροχο γλύκισμα , νηστίσιμο , που περιέχει μόνο φυτικά υλικά , άκρως αρωματικό και πολύ-πολύ ωφέλιμο. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά , αγνά και υπέροχα , το άρωμά της αξεπέραστο και το αποτέλεσμα καταπληκτικό. Η φανουρόπιτα για μένα είναι ένα καταπληκτικό κέικ που δεν έχει εποχή ούτε περιορίζεται σε μια μόνο μέρα το χρόνο ενώ συνιστάται σε άτομα που κάνουν ειδική διατροφή και αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά και το αυγό.
Υλικά:
80 γρ. καρύδια
80 γρ. σταφίδες
200 γρ. μαύρη, μαλακή ζάχαρη
100 γρ. ηλιέλαιο
Σάρκα από 1/2 πορτοκάλι
300 γρ. Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
20 γρ. Μπέικιν
1 1/2 κ.σ. κανέλα
200 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
160 γρ. Αλεύρι μαλακό
Άχνη και καρύδια για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Βάζουμε στον κάδο τα καρύδια και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5 ώστε να τα ψιλοκόψουμε. Τα αδειάζούμε σε ένα μπωλ, προσθέτουμε και τις σταφίδες και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στον κάδο τη ζάχαρη και τη σάρκα του πορτοκαλιού και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχ. 9 .
Προσθέτουμε στη συνέχεια το ηλιέλαιο και τι χυμό και ρυθμίζουμε για 20 δευτερόλεπτα/ταχ. 4.
Προσθέτουμε τότε τα αλεύρια και το μπέικιν και ρυθμίζουμε λειτουργία turbo/2 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά την ίδια ρύθμιση , δηλαδή λειτουργία turbo/2 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τότε στον κάδο τα καρύδια και τις σταφίδες που ετοιμάσαμε στην αρχή και τα ανακατεύουμε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε αντικολλητικό σκεύος ή σε απλό σκεύος με λαδόκολλα 24εκ. Και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο, για 40 λεπτά περίπου μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της πίτας.
Περιμένουμε να κρυώσει πολύ καλά, την ξεφορμάρουμε με προσοχή, την πασπαλίζουμε με άχνη, διακοσμούμε με τα καρύδια, κόβουμε σε κομμάτια κι απολαμβάνουμε.
Την επομένη μέρα είναι ακόμα καλύτερη.
Καλή επιτυχία!