Γλυκιές συνταγές
Κέικ με πορτοκάλι και σοκολάτα (συνταγή θερμομίξ)
- Hits: 282
Μια συνταγή για κέικ ακόμα, αλλά τι κέικ είναι αυτό; Μιλάμε για ένα απίστευτα αφράτο και ζουμερό κέικ, με έντονο άρωμα πορτοκαλιού αφού περιέχει ολόκληρο τον καρπό μέσα και μια πλούσια επικάλυψη σοκολάτας που το απογειώνει και το μετατρέπει σε ονειρικό γλύκισμα. Δοκίκμασέ το με ένα αρωματικό τσάι και θα με θυμηθείς. Το ανακάλυψα στο βιβλίο συνταγών “Αρωμα Ελλάδας” και πραγματικά ενθουσιάστηκα, το έχω φτιάξει ήδη αρκετές φορές και πρόκειται να το φτιάξω τόσες κι άλλες τόσες, αφού η ευκολία κι η επιτυχία είναι δεδομένες και με το παραπάνω…
Υλικά για το κέικ:
250 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 ολόκληρο πορτοκάλι
100 γρ. ηλιέλαιο
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. μπέικιν
Για την επικάλυψη:
150 γρ. κουβετούρα
80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Πλένουμε το πορτοκάλι και παίρνουμε πρώτα το ξύσμα του. Καθαρίζουμε την σάρκα που απέμεινε και κόβουμε τον καρπό σε φέτες (όπως το καθαρίζουμε για να το φάμε).
Ρίχνουμε στον κάδο τότε τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού, το ξύσμα και τα αυγά και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά /37ο θερμοκρασία/ ταχ. 5
Προσθέτουμε ηλιέλαιο και γιαούρτι (σε θερμοκρασία δωματίου) και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ρυθμίζουμε για 15 δευτερόλεπτα/ ταχ. 3
Αδειάζουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα 25x12 εκ. περίπου την οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 40 λεπτά περίπου.
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά το κέικ και το ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε τότε την επικάλυψη:
Ρίχνουμε την κουβερτούρα στον κάδο και θρυμματίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 8
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/ 50ο θερμοκρασία/ ταχ. 3
Αδειάζουμε το γλάσο με προσοχή πάνω στην επιφάνεια του κέικ, περιμένουμε να κρυώσει και να σταθεί, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!