tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκιές συνταγές

Κέικ με πορτοκάλι και σοκολάτα (συνταγή θερμομίξ)

Μια συνταγή για κέικ ακόμα, αλλά τι κέικ είναι αυτό; Μιλάμε για ένα απίστευτα αφράτο και ζουμερό κέικ, με έντονο άρωμα πορτοκαλιού αφού περιέχει ολόκληρο τον καρπό μέσα και μια πλούσια επικάλυψη σοκολάτας που το απογειώνει και το μετατρέπει σε ονειρικό γλύκισμα. Δοκίκμασέ το με ένα αρωματικό τσάι και θα με θυμηθείς. Το ανακάλυψα στο βιβλίο συνταγών “Αρωμα Ελλάδας” και πραγματικά ενθουσιάστηκα, το έχω φτιάξει ήδη αρκετές φορές και πρόκειται να το φτιάξω τόσες κι άλλες τόσες, αφού η ευκολία κι η επιτυχία είναι δεδομένες και με το παραπάνω…

 keik sokolata portokali thermomix1

Υλικά για το κέικ:

250 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

1 ολόκληρο πορτοκάλι

100 γρ. ηλιέλαιο

150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

250 γρ. αλεύρι

1 κ.σ. μπέικιν

Για την επικάλυψη:

150 γρ. κουβετούρα

80 γρ. χυμό πορτοκαλιού

keik sokolata portokali thermomix2keik sokolata portokali thermomix3keik sokolata portokali thermomix4keik sokolata portokali thermomix5keik sokolata portokali thermomix6keik sokolata portokali thermomix7keik sokolata portokali thermomix8keik sokolata portokali thermomix9keik sokolata portokali thermomix10keik sokolata portokali thermomix11keik sokolata portokali thermomix12keik sokolata portokali thermomix14keik sokolata portokali thermomix16keik sokolata portokali thermomix17

Εκτέλεση:

Πλένουμε το πορτοκάλι και παίρνουμε πρώτα το ξύσμα του. Καθαρίζουμε την σάρκα που απέμεινε και κόβουμε τον καρπό σε φέτες (όπως το καθαρίζουμε για να το φάμε).

Ρίχνουμε στον κάδο τότε τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού, το ξύσμα και τα αυγά και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά /37ο θερμοκρασία/ ταχ. 5

Προσθέτουμε ηλιέλαιο και γιαούρτι (σε θερμοκρασία δωματίου) και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ρυθμίζουμε για 15 δευτερόλεπτα/ ταχ. 3

Αδειάζουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα 25x12 εκ.  περίπου την οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 40 λεπτά περίπου.

Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά το κέικ και το ξεφορμάρουμε.

Ετοιμάζουμε τότε την επικάλυψη:

Ρίχνουμε την κουβερτούρα στον κάδο και θρυμματίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 8

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/ 50ο θερμοκρασία/ ταχ. 3

Αδειάζουμε το γλάσο με προσοχή πάνω στην επιφάνεια του κέικ, περιμένουμε να κρυώσει και να σταθεί, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!