Γλυκιές συνταγές
Ροξάκια νηστίσιμα (θερμομίξ)
- Hits: 266
Για να είμαστε ειλικρινείς τα ροξάκια τα θυμόμαστε και τα φτιάχνουμε μόνο μια φορά το χρόνο , στις γιορτές των Χριστουγέννων κι αυτό το θεωρώ άδικο γιατί είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό κέρασμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το φτιάχνουμε και να το απολαμβάνουμε πολύ πιο συχνά. Φέτος δοκίμασα αυτά τα νηστίσιμα ροξάκια κι ενθουσιάστηκα…ίσως από εδώ και στο εξής να τα φτιάχνω κι εγώ πιο συχνά γιατί πραγματικά το αξίζουν. Είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και αρωματικά.
Υλικά:
100 γρ. νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρηΡο
100 γρ. χυμό πορτοκάλι
140 γρ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. κανέλα
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
470 γρ. αλεύρι
1 1/2 κ.σ. κακάο
Για το σιρόπι:
600 γρ. νερό
350 γρ. μέλι
350 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 στικ κανέλας
Χυμό από μισό λεμόνι
1 χούφτα καρύδια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Ρίχνουμε στον κάδο όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί και ρυθμίζουμε 15 λεπτά/ 100ο /ταχ. 2
Το μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τότε τη ζύμη: Ρίχνουμε στον κάδο το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ρυθμίζουμε για 1,5 λεπτό/37ο /ταχ. 2 Συνεχίζουμε προσθέτοντας στον κάδο το χυμό, το ηλιέλαιο, την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά / ταχ. “Στάχυ” . Παίρνουμε τη ζύμη στα χέρια μας και σχηματίζουμε μια μπάλα την οποία τοποθετούμε σε λαδωμένο μπωλ. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ολόκληρη η ζύμη ζυγίζει περίπου 830 γρ. Από αυτή ξεχωρίζουμε τα 280 γρ. , δηλαδή το 1/3 και το τοποθετούμε πίσω στον κάδο . Προσθέτουμε εκεί το κακάο και ζυμώνουμε για 1 λεπτό/ ταχ. Στάχυ . Οπότε έχουμε μια μεγαλύτερη λευκή μπάλα και μια μικρότερη κακάο. Απλώνουμε την μεγάλη μπάλα σε φύλλο 45x 25 και σχηματίζουμε ένα κορδόνι 45 εκατοστών με τη ζύμη κακάο. Τοποθετούμε το κορδόνι στο κέντρο του φύλλου και ρολάρουμε σχηματίζοντας ένα μπαστούνι. ΤΟ χωρίζουμε σε 22 κομμάτια και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα, με το που θα βγουν από το φούρνο τα περιλούζουμε με το κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε να τραβήξουν καλά και τα γυρίζουμε για λίγο κι από την άλλη πλευρά. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα και σερβίρουμε.
ΚΑλή επιτυχία!