Γλυκιές συνταγές
Κέικ λεμονιού με γλάσο (με το θερμομίξ)
- Hits: 566
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ όταν μιλώ για το λεμόνι μου φτιάχνει η διάθεση ενώ όταν ξύνω λίγο τη σάρκα του και απελευθρεώνονται τόσο γενναιόδωρα οι νότες των αιθέριων ελαίων του , πραγματικά ενθουσιάζομαι…Θυμάμαι κι εκείνη τη λεμονιά που είχε η γιαγιά στην αυλή της και τη φρόντιζε σαν παιδί της και οι μνήμες με συνεπαίρνουν. Δε θα παραλείψω βέβαια να αναφέρω το μεθυστικό άρωμα του λεμονανθού αλλά και την ομορφιά που χαρίζει στην αυλή ή στην κουζίνα ένα καλάθι φρεσκοκομμένα λεμόνια…Το σημερινό, υπέροχο κέικ είναι φτιαγμένο με αγάπη και το αποτέλεσμα είναι μεθυστικό.
Υλικά για το κέικ:
Φλούδες από δύο λεμόνια
170 γρ. ζάχαρη
170 γρ. βούτυρο σε (θερμοκρασία δωματίου)
3 αυγά
180 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. μπέικιν
2 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.σ. λικέρ λεμονιού ή μαστίχα ή ρούμι
Για το γλάσο:
125 γρ. ζάχαρη
80 γρ. φρεσκοστιμένο χυμό λεμονιού
Λίγο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Βάζουμε στον κάδο τις φλούδες και τη ζάχαρη και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχ. 10 Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και τα αυγά και ρυθμίζουμε για 20 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5
Προσθέτουμε μετά το αλεύρι, το μπέικιν, το γιαούρτι και το λικέρ και ρυθμίζουμε 15 δευτερόλεπτα/ταχ. 5
Αν χρειαστεί κατεβάζουμε με τη σπάτουλα το μίγμα που έχει ανεβεί στα τοιχώματα και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε αντικολλητικό φόρμα ή καλά βουτυρωμένη 22 εκ. Και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 45 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Σε καθαρό κάδο ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχ. 8.
Με ένα σουβλί κάνουμε τρύπες σε όλο το κέικ και το περιλούζουμε με το γλάσο λεμονιού. Το πασπαλίζουμε με λίγο φυστίκι Αιγίνης τριμμένο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.