Γλυκιές συνταγές
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με γλάσο (με το θερμομίξ)
- Hits: 2191
Μα θα μου πεις κι άλλη συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας; Ναι, ναι, ναι!!! Κι επιμένω πως η συγκεκριμένη συνταγή ξεπερνάει όλες τις προσδοκίες και ξεφεύγει από τις συνηθισμένες συνταγές. Κατ’ αρχήν, όρκο θα έπαιρνα, δοκιμάζοντας το, πως δεν πρόκειται για ένα απλό κέικ μα για μια περισπούδαστη , επαγγελματική σοκολατόπιτα…άντε τώρα να σε πείσω πως δεν περιέχει ούτε βούτυρο, ούτε κρέμα γάλακτος , ούτε αυγά… Κι αν δεν έχεις θερμομίξ απλά φέρε τη συνταγή στα μέτρα σου, αξίζει, πίστεψε με…
Υλικά για το κέικ:
80 ml ηλιέλαιο
220 γρ. Φυτικό γάλα (εγώ έβαλα βρώμης)
1 κ.σ. ξύδι
1/2 κούπα μαλακή, καστανή ζάχαρη
1 βανίλια
1/2 κ.γλ. κανέλα και λίγο γαρύφαλλο
180γρ. αλεύρι
25 γρ. κακάο
2 κ.γλ. μπέικιν
70 γρ. τρούφα ή τριμμένη κουβερτούρα
Για το γλάσο:
110 γρ. κουβερτούρα
40 ml φυτικό γάλα
15 γρ. σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ: Ρίχνουμε το γάλα και το ξύδι στον κάδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό/ ταχύτητα1. Περιμένουμε για πέντε λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο την ζάχαρη, το λάδι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4
Αμέσως μετά προσθέτουμε αλεύρι, μπέικιν και κακάο και αναμειγνύουμε για 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα5.
Τέλος προσθέτουμε την τρούφα κι ανακατεύουμε για 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.
Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα 20-22 εκ. (αντικολλητική ή με λαδόκολλα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο, για 35 λεπτά περίπου (εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους γιατί αν είναι μικρότερη η φόρμα θέλει λίγο περισσότερο ψήσιμο) . Για να είμαστε σίγουροι, τσεκάρουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού ή με οδοντογλυφίδα. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει για ένα δεκάλεπτο περίπου και το ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο:
Σε στεγνό και καθαρό κάδο ρίχνουμε την κουβερτούρα και θριμματίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και “δένουμε” για 2 λεπτά/ 50ο C/ ταχύτητα 3.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώστε να πήξει και περιλούζουμε με αυτό το γλάσο το κέικ. Όταν κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Σημ. : Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς το θερμομιξ ακολουθώντας την ιδια διαδικασία με το μίξερ για το κέικ, ενώ για το γλάσο ανακατεύουμε τα υλικά στην κατσαρόλα , σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά σε βελούδινο μίγμα.