Γλυκιές συνταγές
Μαρμελάδα ντομάτας με το θερμομίξ
- Hits: 941
Αυτή την υπέροχη μαρμελάδα θα μπορούσα άνετα να την τρώω με το κουτάλι…έτσι χωρίς συνοδευτικά, χωρίς λόγο, χωρίς ώρα και περίσταση γιατί είναι υπέροχη! Γεύση ασυναγώνιστη και μοναδική που δεν έχει προηγούμενο. Πρόσφατα άρχισα να προσθέτω μια κουταλιά στην πράσινη σαλάτα κι απογειώνει τη γεύση της…Να μην αναφέρω βέβαια το αυτονόητο για το τέλειο δίδυμο “Τυρί-μαρμελάδα ντομάτας”
Υλικά:
1 κιλό ντομάτες ποικιλίας πομοντόρο (έχουν τέλειο χρώμα και παχύ σώμα)
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1 κομμάτι τζίντζερ (κατά βούληση)
1 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
30 ml βαλσαμικό ξύδι καλής ποιότητας
Εκτέλεση:
Βράζουμε μπόλικο νερό και περιχύνουμε τις ντομάτες που έχουμε τοποθετήσει σε ένα σουρωτήρι. Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρέσουμε τη σάρκα τους πολύ εύκολα. Τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα περιττά υγρά πιέζοντας με τη χούφτα μας. Ρίχνουμε στον κάδο το τζίντζερ και θρυμματίζουμε ρυθμίζοντας για 5 δευτερόλεπτα/ταχ. 9.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε για 6 δευτερόλεπτα/ταχ. 6.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το βαλσαμικό ξύδι) και ρυθμίζουμε για 45 λεπτά/ 100ο/ ταχύτητα 2. Το τελευταίο πεντάλεπτο προσθέτουμε από το άνοιγμα του καπακιού και το ξύδι. Αν δούμε πως η μαρμελάδα μας έχει πολλά υγρά (εξαρτάται από την ποικιλία της ντομάτας) βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Καλή επιτυχία!
Σημ. : Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα: Αφού αποφλοιώσουμε τις ντομάτες, τις περνάμε από το μπλέντερ για να τριφτούν, τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας συχνά. Προς το τέλος προσθέτουμε και το βαλσαμικό ξύδι!