Αλμυρές συνταγές
Σπανακόπιτα με ζυμαρένιο φύλλο με το θερμομιξ
- Hits: 81
Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη, πεντανόστιμη και πολύ χορταστική πίτα που διαφέρει από τις συνήθισμένες… Είναι πανεύκολη και η επιτυχία της είναι σίγουρη, αφού τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι μετρημένα και πολύ καλά μελετημένα. Περιέχει όλα τα απλά και αγαπημένα υλικά της πίτας ενώ το ζυμαρένιο φύλλο θα το φτιάξουμε με αλεύρι ολικής άλεσης και θα προψήσουμε τη βάση ώστε να μη λασπώσει αλλά να είναι τραγανή και καλοψημένη πάνω-κάτω…
Υλικά για τη ζύμη του φύλλου:
100 γρ. φρέσκο γάλα
120 γρ. ηλιέλαιο
150 γρ. γιαούρτι
1 κ.γλ. αλάτι
420 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γλ. μπέικιν
Για τη γέμιση:
350 γρ. σπανάκι πλυμένο
1 ξερό κρεμμύδι
350 γρ. τυρί φέτα σε τετράγωνα κομμάτια
20 γρ. ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
20 γρ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
4 αυγά
Λίγο αλάτι βοτάνων
Λίγο γάλα και σουσάμι για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 4 ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά. Στη συνέχεια ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ λειτουργία ζύμης ώστε να ζυμωθεί το ζυμάρι.
Αφού σχηματίσουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα μπωλ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και συνεχίζουμε με τη γέμιση:
Ρίχνουμε στον κάδο τα 20 γρ. λάδι και το κρεμμύδι και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5
Ρυθμίζουμε τότε για 2 λεπτά/ θερμοκρασία 120ο / ταχ. 2 ώστε να σωτάρουμε το κρεμμύδι. Με τα χέρια μας τρίβουμε και στρίβουμε το σπανάκι ώστε να αποβάλλει τα περιττά υγρά και το προσθέτουμε κι αυτό στον κάδο. Ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/ θερμοκρασία 120ο/ ταχ. 1 ώστε να σωτάρουμε και το σπανάκι. Αδειάζουμε σε ένα μπωλ κι αφήνουμε στην άκρη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δυο μέρη. Απλώνουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ. Και το μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψί. Τρυπάμε κοντα-κοντά το φύλλο με μια οδοντογλυφίδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η ζύμη. Παράλληλα ολοκληρώνουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε στον κάδο τα 20 γρ. λάδι, τα αυγά, το αλάτι βοτάνων, τη φέτα και το σπανάκι που φυλάξαμε και ρυθμίζουμε για 8 δευτερόλεπτα/ταχ. 5
Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το προψημένο φύλλο ενώ
Στο μεταξύ απλώνουμε σε φύλλο και το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο, τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κλείσει καλά, τρυπάμε την επιφάνεια με οδοντογλυφίδα, αλοίφουμε με λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας. Περιμένουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!