tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αλμυρές συνταγές

Σπανακόπιτα με ζυμαρένιο φύλλο με το θερμομιξ

Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη, πεντανόστιμη και πολύ χορταστική πίτα που διαφέρει από τις συνήθισμένες… Είναι πανεύκολη και η επιτυχία της είναι σίγουρη, αφού τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι μετρημένα και πολύ καλά μελετημένα. Περιέχει όλα τα απλά και αγαπημένα υλικά της πίτας ενώ το ζυμαρένιο φύλλο θα το φτιάξουμε με αλεύρι ολικής άλεσης και θα προψήσουμε τη βάση ώστε να μη λασπώσει αλλά να είναι τραγανή και καλοψημένη πάνω-κάτω…

spanakopita zymarenio phyllo thermomix1

Υλικά για τη ζύμη του φύλλου:

100 γρ. φρέσκο γάλα

120 γρ. ηλιέλαιο

150 γρ. γιαούρτι

1 κ.γλ. αλάτι

420 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

1 κ.γλ. μπέικιν

Για τη γέμιση:

350 γρ. σπανάκι πλυμένο

1 ξερό κρεμμύδι

350 γρ. τυρί φέτα σε τετράγωνα κομμάτια

20 γρ. ελαιόλαδο για το σωτάρισμα

20 γρ. ελαιόλαδο για τη γέμιση

4 αυγά

Λίγο αλάτι βοτάνων

Λίγο γάλα και σουσάμι για την επιφάνεια

spanakopita zymarenio phyllo thermomix2spanakopita zymarenio phyllo thermomix3spanakopita zymarenio phyllo thermomix4spanakopita zymarenio phyllo thermomix5spanakopita zymarenio phyllo thermomix6spanakopita zymarenio phyllo thermomix7spanakopita zymarenio phyllo thermomix8spanakopita zymarenio phyllo thermomix9spanakopita zymarenio phyllo thermomix10spanakopita zymarenio phyllo thermomix11spanakopita zymarenio phyllo thermomix12spanakopita zymarenio phyllo thermomix13spanakopita zymarenio phyllo thermomix14spanakopita zymarenio phyllo thermomix15spanakopita zymarenio phyllo thermomix16spanakopita zymarenio phyllo thermomix17

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 4 ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά. Στη συνέχεια ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ λειτουργία ζύμης ώστε να ζυμωθεί το ζυμάρι.

Αφού σχηματίσουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα μπωλ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και συνεχίζουμε με τη γέμιση:

Ρίχνουμε στον κάδο τα 20 γρ. λάδι και το κρεμμύδι και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5

Ρυθμίζουμε τότε για 2 λεπτά/ θερμοκρασία 120ο / ταχ. 2 ώστε να σωτάρουμε το κρεμμύδι. Με τα χέρια μας τρίβουμε και στρίβουμε το σπανάκι ώστε να αποβάλλει τα περιττά υγρά και το προσθέτουμε κι αυτό στον κάδο. Ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/ θερμοκρασία 120ο/ ταχ. 1 ώστε να σωτάρουμε και το σπανάκι. Αδειάζουμε σε ένα μπωλ κι αφήνουμε στην άκρη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δυο μέρη. Απλώνουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ. Και το μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψί. Τρυπάμε κοντα-κοντά το φύλλο με μια οδοντογλυφίδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η ζύμη. Παράλληλα ολοκληρώνουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε στον κάδο τα 20 γρ. λάδι, τα αυγά, το αλάτι βοτάνων, τη φέτα και το σπανάκι που φυλάξαμε και ρυθμίζουμε για 8 δευτερόλεπτα/ταχ. 5

Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση πάνω από το προψημένο φύλλο ενώ

Στο μεταξύ απλώνουμε σε φύλλο και το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο, τσιμπάμε τις άκρες ώστε να κλείσει καλά, τρυπάμε την επιφάνεια με οδοντογλυφίδα, αλοίφουμε με λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας. Περιμένουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!