tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αλμυρές συνταγές

Μουσακάς με το θερμομιξ

Ο μουσακάς ο τίμιος, ο σωστός, ο παραδοσιακός είναι αυτός που όλοι ξέρουμε κι αγαπάμε. Αποβραδίς οι νυκοκοιρές τηγάνιζαν τις μελιτζάνες και τις πατάτες  ή πολύ νωρίς το πρωί για να μην τις “προλάβει η ζέστη” . Το αποτέλεσμα εξαιρετικό, η μεστή, δυνατή γεύση του ασυναγώνιστη ενώ από τις μελωμένες μελιτζάνες κι από τον τσιγαριστό κιμά έρεε άφθονο το λαδάκι κι αυτό με τη σειρά του πλεκόταν με το βούτυρο από τη μπεσαμέλ και γινόταν σωστό πανηγύρι. Μετά ήρθαν τα ψητά λαχανικά που εξασφάλισαν πιο ελαφρύ αποτέλεσμα και προϋποθέτουν και λιγότερο κόπο και φασαρία. Αν δεν μπορείς να φανταστείς κάποια περαιτέρω εξέλιξη σε αυτό, σου λέω πως με το θερμομιξ ετοιμάζεις τον κιμά στον κάδο και παράλληλα , στο καλαθάκι μαγειρεύονται νοστιμότατες πατάτες και πιο πάνω στο varoma ετοιμάζονται υπέροχες κι ελαφρές οι μελιτζάνες…Μέχρι να μετρήσεις “δέκα” έτοιμη κι η μπεσαμέλ στον κάδο του θερμομιξ και…."καλή όρεξη"

moysakas thermomix1

Υλικά για τον κιμά:

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4

1 σκελίδα σκόρδο

50 γρ. Ελαιόλαδο

2 κ.σ πελτέ ντομάτας

1 τσιμπιά κανέλα

1 κ.γλ. θυμάρι

500 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά

80 γρ. Κρασί ξηρό

1 κύβο λαχανικών

400 γρ. Ντοματάκι ψιλοκομμένο

5-7 μπαλάκια μπαχάρι

Επιπλέον:

500 γρ. Μελιτζάνες κομμένες σε παχιές φέτες

500 γρ. Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε παχιές φέτες

Αλάτι και πιπέρι

Λάδι επιπλέον για να ραντίσουμε τα υλικά

150 γρ. Γραβιέρα

Για τη μπεσαμέλ:

700 γρ. Φρέσκο γάλα

80 γρ. Αλεύρι

80 γρ. Βούτυρο

1 κ.γλ. αλάτι

moysakas thermomix2moysakas thermomix3moysakas thermomix4moysakas thermomix5moysakas thermomix6moysakas thermomix7moysakas thermomix8moysakas thermomix9moysakas thermomix10moysakas thermomix11moysakas thermomix12moysakas thermomix13moysakas thermomix14moysakas thermomix15moysakas thermomix16moysakas thermomix17moysakas thermomix18moysakas thermomix19

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε τη γραβιέρα στον κάδο και ρυθμίζουμε για 7 δευτερόλεπτα /Ταχ. 7 ώστε να ψιλοκοπεί, την αδειάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, το λάδι, τον πελτέ, το θυμάρι και την κανέλα στον κάδο και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5 ώστε να ψιλοκοπούν κι αυτά τα υλικά.

Σωτάρουμε  χωρίς τη μεζούρα, για 5 λεπτά/ στους 120ο θερμοκρασία/ ταχ. 1

Προσθέτουμε τότε τον κιμά και σοτάρουμε για 10 λεπτά/ 120ο θερμοκρασία/ αντίστροφη κίνηση/ ταχ. Κουτάλι

Προσθέτουμε και το κρασί και ρυθμίζουμε για άλλα 2 λεπτά/ 120ο θερμοκρασία/αντίστροφη κίνηση/ ταχ. κουτάλι

Τότε προσθέτουμε τη ντομάτα, τον κύβο και το μπαχάρι στον κάδο.

Τοποθετούμε κάθετα τις πατάτες στο καλαθάκι τη μία δίπλα στην άλλη, τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε το καλαθάκι στη θέση του.

Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στους δυο δίσκους varoma , τις αλατοπιπερώνουμε κι αυτές, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε τους δίσκους στη θέση τους.

Μαγειρεύουμε τότε ρυθμίζοντας για 20 λεπτά/ θερμοκρασία varoma/ αντίστροφη κίνηση/ ταχ. κουτάλι.

Λαδώνουνε τότε ένα πυρίμαχο σκεύος 35x25 κι αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνεια τις πατάτες, τη μία δίπλα στην άλλη. Πασπαλίζουμε με λίγη από την τριμμένη  γραβιέρα.

Με λίγο χαρτί κουζίνας πιέζουμε τις μελιτζάνες ώστε να στραγγίσουν από περιττά υγρά και αραδιάζουμε τις μισές πάνω από τις πατάτες. Συνεχίζουμε με λίγη ακόμα γραβιέρα κι από πάνω αδειάζουμε κι απλώνουμε τον κιμά σε όλη την επιφάνεια. Τελειώνουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και την υπόλοιπη γραβιέρα. (Φυλάμε μόνο μια χούφτα για το τέλος) κι αφήνουμε το σκεύος στην άκρη.

Ξεπλένουμε πρόχειρα τον κάδο και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι και ρυθμίζουμε για 10 λεπτά/ 90ο θερμοκρασία / ταχ. 4 ώστε να δέσει η σάλτσα. Αδειάζουμε λοιπόν τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα στην επιφάνεια του ταψιού και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα που φυλάξαμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδοψηθεί το φαγητό. Περιμένουμε τότε να κρυώσει ελαφρά ώστε να κόβεται σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!