tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αλμυρές συνταγές

Μανιταροπιτάκια (με το θερμομιξ)

Αν αγαπάς τα μανιτάρια είσαι στο σωστό σημείο, διαβάζεις το σωστό άρθρο και μάντεψε…θα φτιάξεις τα πιο  τέλεια και τα πιο νόστιμα μανιταροπιτάκια. Έχουν μια βουτυρένια ζύμη και μια απλή αλλά ολόγλυκια γέμιση, γίνονται πανεύκολα και δε θα κουραστείς καθόλου ενώ θα τα απολαύσεις μέχρι το τελευταίο ψίχουλο.

Το θερμομιξ θα ζυγίσει, θα ζυμώσει, θα ψιλοκόψει τα υλικά της γέμισης, θα τα σωτάρει κι εσύ το μόνο που θα κάνεις είναι να τα ψήσεις και να τα σερβίρεις. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;

manitaropitakia thermomix1

Υλικά για τη ζύμη:

300  γρ. Αλεύρι σκληρό

50 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης

70 γρ. Βούτυρο κομμένο σε κόμμάτια

150 γρ. Νερό

1/2  κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση:

450 γρ. Λευκά μανιτάρια

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

35 γρ. Λάδι

1 κύβο λαχανικών

Πιπέρι  και θυμάρι

Για την επιφάνεια:

1 αυγό

Λίγο σουσάμι

manitaropitakia thermomix2manitaropitakia thermomix3manitaropitakia thermomix4manitaropitakia thermomix5manitaropitakia thermomix6manitaropitakia thermomix7manitaropitakia thermomix8manitaropitakia thermomix9manitaropitakia thermomix10manitaropitakia thermomix11manitaropitakia thermomix12manitaropitakia thermomix13manitaropitakia thermomix14manitaropitakia thermomix15manitaropitakia thermomix16manitaropitakia thermomix17manitaropitakia thermomix18manitaropitakia thermomix19

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο τα δύο είδη αλεύρων και το αλάτι και ανακατεύουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 8

Ρίχνουμε στη συνέχεια το βούτυρο και το νερό και ρυθμίζουμε για 15 δευτερόλεπτα/ ταχ. 4

Καθαρίζουμε τα τοιχώματα, αδειάζουμε τη ζύμη πάνω στον πάγκο, σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουθμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με λίγο χαρτί κουζίνας αν χρειαστεί και τα ρίχνουμε στον κάδο μαζί με το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα ψιλοκόβουμε ρυθμίζοντας για 5 δευτερόλεπτα / ταχ. 5

Προσθέτουμε τότε και τον κύβο λαχανικών , το πιπέρι και το θυμάρι και σοτάρουμε ρυθμίζοντας για 15 λεπτά/ θερμοκρασία 120ο / ταχ. 1

Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπωλ και αφού βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη. Πλάθουμε μπαλάκι με το κάθε κομματάκι ζύμης, το απλώνουμε σε φύλλο διαμέτρου 12 εκ. , τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση, βρέχουμε το περίγραμμα του φύλλου με λίγο νερό και κλείνουμε καλά το πιτάκι πιέζοντας τις άκρες αρχικά με το δάχτυλο και τέλος με ένα πιρούνι . Το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και συνεχίζουμε με όλα τα υλικά μέχρι να σχηματίσουμε 12 πιτάκια. Χτυπάμε το αυγό με λίγες σταγόνες νερό και περνάμε την επιφάνεια τους ενώ τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε αρκετά σημεία. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 190ο, για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα πιτάκια. Σερβίρονται ζεστά ή χλιαρά. Καλή όρεξη!