Αλμυρές συνταγές
Καρβελάκι ολικής άλεσης (συνταγή θερμομίξ)
- Hits: 250
Το ψωμί είναι ένα παρασκεύασμα-θαύμα ταυτισμένο με τη ζωή , τη θρέψη και την επιβίωση του ανθρώπου . Το να ζυμώνει κανείς μάλιστα είναι ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση και χαρά . Η δημιουργία που γεννιέται ανάμεσα στα δάχτυλα με λίγο αλεύρι , λαδάκι , νερό και μαγιά είναι μοναδική και αξεπέραστη. Στη συνέχεια έρχονται τα πειράματα και οι δοκιμές . Υπάρχουν τόσα πολλά είδη αλεύρων που μπορεί να συνδυάσει κανείς και να φτιάξει ένα σωρό είδη ψωμιών που πραγματικά δεν έχουν τέλος . Σήμερα θα φτιάξουμε ένα νόστιμο και υγιεινό ψωμί με σκληρό αλεύρι και με αλεύρι ολικής άλεσης, απλά μοναδικό.
Υλικά:
350 γρ. Νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη
4 κ.σ. λάδι
300 γρ. σκληρό αλεύρι
230 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στον κάδο το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ 37ο θερμοκρασία/ ταχ. 1
Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/ λειτουργία “στάχυ” για ζύμωμα.
Αλευρώνουνε ελαφρά τον πάγκο εργασίας, αδειάζουμε πάνω τη ζύμη και κάνουμε διπλώματα. Σχηματίζουμε ένα όμορφο ζυμάρι σε σχήμα μπάλας και το τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψί 22 εκ. με λαδόκολλα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και περιμένουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χαράζουμε τότε σε δυo-τρεις μεριές την επιφάνεια, το ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο 210ο για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια!
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο . Το ξεφορμάρουμε , το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς, κόβουμε κι απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία!