Αλμυρές συνταγές
Ψωμί του τοστ, ολικής άλεσης (θερμομίξ)
- Hits: 224
Το ψωμί του τοστ είναι κάτι που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας. Συνεπώς, θεωρώ τίμιο να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνό, φροντισμένο και υγιεινό. Να φτιάχνεται με επιλεγμένα προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς βιομηχανικά λίπη κι έλαια, αλλά με καλό αλεύρι που μόνοι μας θα επιλέξουμε, με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Τα τελευταία και σημαντικότερα υλικά είναι η φροντίδα και το μεράκι…Είναι τόσο εύκολο που είναι κρίμα να μην το κάνουμε…
Υλικά:
310 γρ. νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. καστάνη ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
200 γρ. αλεύρι σκληρό
2 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στον κάδο το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το βούτυρο και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά / 37ο θερμοκρασία / ταχ. 2 Προσθέτουμε στη συνέχεια τα δύο αλεύρια και το αλάτι και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/ λειτουργία στάχυ (ζύμωμα). Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο.
Το αδειάζουμε τότε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστεί ένα χονδρό φύλλο 25x35. To τυλίγουμε σε ρολό , σχηματίζουμε μια ομοιόμορφη φραντζόλα και την τοποθετούμε σε φόρμα 25x12 που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Σκεπάζουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και περιμένουμε μια-δυο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο, μέχρι να ροδοψηθεί, για περίπου 45 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς!
Κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!