Αλμυρές συνταγές
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
- Hits: 216
Τα γιουβαρλάκια , το φαγητό των παιδικών μας χρόνων, δε λείπουν από το τραπέζι μας γιατί είναι αγαπημένα μας και μάλιστα όλο το χρόνο, δεδομένου ότι μου αρέσει στο μίγμα τους να υπάρχει ο δυόσμος…Όμως με τα πρώτα κρύα ένα πιάτο ζεστή σούπα με γιουβαρλάκια είναι απόλαυση, είναι σταθερή αξία θαλπωρής και ζεστασιάς, είναι αγάπη και φροντίδα. Ο τρόπος που προτείνει το θερμομίξ είναι συναρπαστικός, ασφαλής, εύκολος και σίγουρος. ΟΙ κιμαδένιες σφαίρες μαζί με λίγα καρότα και με λίγα κολοκυθάκια (αν ο καιρός το επιτρέπει) γίνονται στον ατμό ενώ στη συνέχεια ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και όλα μαζί συνθέτουν το πιο υπέροχο πιάτο!
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο (και δυόσμο)
2 κ.γλ. αλάτι
50 γρ. λάδι
120 γρ. ρύζι γλασέ
Λίγο πιπέρι
1-2 καρότα κομμένα στα τέσσερα
Για τη σούπα:
2 κύβους λαχανικών ή βοδινού
1200 γρ. Νερό
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
70-80 γρ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στον κάδο το κρεμμύδι, το μαϊντανό και τον άνηθο και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 6 ώστε να ψιλοκοπούν. Προσθέτουμε τον κιμά, το αυγό, το ρύζι, το λάδι και αλατοπίπερο και ρυθμίζουμε για 35 δευτερόλεπτα/ αντίστροφη κίνηση/ ταχ.3 ώστε να ζυμωθούν και να ενωθούν καλά τα υλικά.
Λαδώνουμε τους δυο δίσκους varoma και με λαδωμένα χέρια πλάθουμε μπαλάκια και τα μοιράζουμε σε αυτούς. Ανάμεσα σκορπίζουμε τα καρότα.
Ξεπλένουμε με λίγο νερό τον κάδο και ρίχνουμε μέσα το νερό, τους κύβους, τοποθετούμε το καπάκι στη θέση του, από πάνω τους δύο δίσκους με τα γιουβαρλάκια και τα καρότα και ρυθμίζουμε για 45 λεπτά / θερμ. Varoma /ταχ. 1
Όταν είναι έτοιμα τα γιουβαρλάκια, κρατάμε στην άκρη τους δίσκους varoma και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:
Μεταφέρουμε το ζωμό του κάδου σε μια κανάτα και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ. Ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχ. 3
Τότε ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ ταχ. 3 ενώ από το άνοιγμα ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό που κρατήσαμε. Ρυθμίζουμε τέλος για 5 λεπτά/ θερμ. 100ο /ταχ. 3/
Αδειάζουμε τα γιουβαρλάκια με τα λαχανικά σε μια σουπιέρα, περιλούζουμε με το αυγολέμονο, πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως!
Καλή όρεξη!