Αλμυρές συνταγές
Λευκό τυρί (ανθότυρο)
- Hits: 460
Πάντα ήθελα να το κατέχω αυτό το “σπορ”…με γοητεύει και με εξιτάρει η ιδέα να φτιάχνω μόνη μου, με απλά και αγνά υλικά το δικό μου τυρί , το οποίο φαντάζει ακόμα πιο νόστιμο μιας κι είναι έντονη η χαρά της δημιουργίας. Δε μπορεί να φανταστεί κανείς την ικανοποίηση της στιγμής όπου σερβίρω στο τραπέζι το δικό μου τυρί…Είναι μια από αυτές τις μικρές χαρές της ζωής και το θερμομίξ είναι ο σύμμαχος μου σε αυτό το εγχείρημα…
Υλικά:
1 λίτρο γάλα (εγώ χρησιμοποιώ αγελάδας)
1 κ.γλ. αλάτι
40 γρ. Χυμό λεμονιού
Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το χτυπητήρι στον κάδο και ρίχνουμε το γάλα και το αλάτι. Ρυθμίζουμε για 10λεπτά/ 85ο / ταχ. 1
Προσθέτουμε τότε το χυμό λεμονιού και το πιπέρι και ρυθμίζουμε 30 δευτερόλεπτα / ταχ. 1
Αφαιρούμε τότε το χτυπητήρι και σκεπάζουμε τον κάδο με το καπάκι. Περιμένουμε δύο ώρες ώστε να χωριστεί το στερεό μέρος από το υγρό. Τοποθετούμε τότε ένα κομμάτι τρυπητό ύφασμα (τουλουπάνι) στο καλαθάκι έτσι ώστε να περισσεύει . Αδειάζουμε εκεί το περιεχόμενο του κάδου και το αφήνουμε να στραγγίσει. Αυτή η διαδικασία καλό είναι να γίνει πάνω από το νεροχύτη ή μέσα σε μια λεκάνη.
Σφίγγουμε τότε το τουλουπάνι σαν πουγκί και στραγγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Το αφήνουμε έτσι τυλιγμένο μέσα στο καλαθάκι με ένα μπωλ από κάτω για να στραγγίζουν εκεί τα υγρά και όταν σταθεροποιηθεί το τοποθετούμε μαζί με το καλαθάκι για λίγες ώρες στο ψυγείο, καλύτερα για μια νύχτα. Το κόβουμε τότε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΚΑλή επιτυχία.