Αλμυρές συνταγές
Τυροπιτάκια με ζυμαρένιο φύλλο (χωρίς αυγά)
- Hits: 335
Γνωρίζω πως το πρόβλημα των μαμάδων αυτό τον καιρό είναι το κολατσιό των μικρών στο σχολείο. Ακόμα, γνωρίζω πως η φράση “μαμά πεινάω” συχνά μας φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί έχουμε εξαντλήσει όλη την γκάμα των κέικς, μπισκότων, τοστ, τσουρεκιών κ.λ.π. Μετά όμως από αυτή την πανεύκολη συνταγή , με το απλούστατο ζυμαράκι και το τυράκι να δίνει τη γεύση και τη νοστιμιά οι δικαιολογίες παύουν να υπάρχουν. Ένα απλό ζύμωμα, ένα απλό άνοιγμα φύλλου με το χέρι και μια απλή γέμιση, ένα εικοσάλεπτο ψήσιμο κι αυτό είναι όλο…
Υλικά για 12 πιτάκια:
250 γρ. Αλεύρι
1 κ.σ. μπέικιν
1 κ.γλ. αλάτι
100 γρ. Λευκό κρασί
100 γρ. Ηλιέλαιο
Για τη γέμιση:
100 γρ. Τυρί φέτα
3 κ.σ. γιαούρτι
Πιπέρι ή ρίγανη προαιρετικά
Για το ψήσιμο:
Λίγο γάλα και σουσάμι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε τα υλικά για τη γέμιση στον κάδο και ρυθμίζουμε για 5 δευτερολεπτα/ταχ. 5. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα μπωλ και ξεπλένουμε τον κάδο.
Ρίχνουμε το λάδι, το κρασί και το αλάτι στον κάδο και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ Ταχ. 5. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά / ταχ. ζύμη. Θα δούμε ότι θα σχηματιστεί μια λεία κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και σχηματίζουμε με το καθένα πάνω στον πάγκο ένα στρογγυλό φυλλαράκι. Τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε το φυλλαράκι σε φάκελο , πιέζοντάς το γύρω-γύρω με το δάχτυλο ώστε να σφραγιστεί. Αν θέλουμε πιέζουμε με ένα πιρούνι για να σχηματίσουμε όμορφο τελείωμα.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα , αλόιφουμε με λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις 200ο για 20 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Σημείωση: Εναλλακτικά , αντί για 100 γρ. κρασί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 80 γρ. χυμό πορτοκάλι + 1 κ.σ. ξύδι.