Αλμυρές συνταγές
Τυρόψωμο (με το θερμομίξ)
- Hits: 516
Αν δεν υπολόγιζα τις θερμίδες και “την κατάθεση” του τυρόψωμου στην…περιφέρεια, θα ζύμωνα κάθε δεύτερη μέρα και θα φρόντιζα να μη μου λείπει ποτέ. Γίνεται τόσο αφράτο, νόστιμο, ελαφρύ και παράλληλα είναι τόσο γεμάτο σε γεύση, λαδοριγανάτο και πικάντικο που δε θέλεις να σταματήσεις. Να μην τα ξαναλέμε , στο μεταξύ, η προετοιμασία του με το “μαγικό” πολυμηχάνημα γίνεται παιχνιδάκι.
Υλικά:
200 γρ. νερό
100 γ. γάλα
25 γρ. νωπή μαγιά
500 γρ. αλεύρι(μισό σκληρό, μισό μαλακό)
60 γρ. λάδι
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Θυμάρι και ρίγανη
300 γρ. Τυρί φέτα
Μπόλικο ακόμα λάδι για το ταψί
Σουσάμι και μαυροσούσαμο για την επιφάνεια!
Εκτέλεση:
Ρίχνω στον κάδο το νερό, το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ρυθμίζω για 2 λεπτά/ 37ο/ταχ. 1
Προσθέτω το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και τα μυρωδικά και ρυθμίζω για 3 λεπτά/ λειτουργία ζύμης ενώ στο τελευταίο λεπτό προσθέτω από το άνοιγμα τη φέτα χονδροτριμμένη.
Ραντίζω με μπόλικο λάδι ένα αλουμίνιο ταψί 30 εκ. και αδειάζω εκεί τη ζύμη. Με καλά λαδωμένα χέρια κάνω διπλώματα στο ζυμάρι μέχρι να του δώσω στρογγυλό σχήμα. Αναποδογυρίζω τη μπάλα ώστε οι πτυχές να έρθουν από κάτω και με επίσης λαδωμένα χέρια απλώνω τη μπάλα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Πασπαλίζω με σουσάμι και μαυροσούσαμο, ραντίζω με λίγο ακόμα λάδι όλη την επιφάνεια και το αφήνω σε ζεστό μέρος για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για 1 ώρα περίπου , μέχρι να ροδίσει. Ξεφορμάρουμε όταν κρυώσει ελαφρά, περιμένουμε να κρυώσει εντελώς , κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Καλή όρεξη!
Σημ. : - Αν δεν έχει πάρει αρκετό χρώμα στο κάτω μέρος, όταν το ξεφορμάρω , το βάζω σκέτο στη σχάρα του φούρνου και το ψήνω για 5 λεπτά στη λειτουργία “γκριλ”. Γίνεται υπέροχο.
Σημ. : - Συνταγή για το τέλειο τυρόψωμο χωρίς το θερμομιξ θα βρειτε αν κάνετε κλικ εδώ!