Αλμυρές συνταγές
Σάλτσα ντομάτας ημισυμπυκνωμένη
- Hits: 1518
Η μανία που με έχει κυριεύσει τώρα τελευταία έχει χρώμα κόκκινο κι έχει τη γεύση της ντομάτας. Πολλές ντομάτες φέτος το καλοκαίρι πέρασαν το κατώφλι του σπιτιού μου κι έπρεπε να τις αξιοποιήσω οπωσδήποτε όλες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η σαλάτα η χωριάτικη δεν έλειψε από το τραπέζι μας ούτε μία μέρα , το ίδιο και οι ντοματόσουπες , τα λαδερά με φρέσκια ντομάτα, τα αυγά με ντομάτα , τα γεμιστά , οι λαδένιες και οι ντοματόπιτες. Όμως θέλησα να αξιοποιήσω τις άφθονες φρέσκες ντοματούλες κάνοντας σάλτσα που θα χρησιμοποιήσω στο μέλλον και θα μου θυμίζουν το άρωμα του καλοκαιριού που μόλις πέρασε.
Υλικά:
1,5 - 2 κιλά ντομάτες
1 κ.γλ. αλάτι
Προαιρετικά:
σκόρδο , βασιλικό , φρέσκια ρίγανη , σχοινόπρασο , θυμάρι
Και λίγο λάδι για την φύλαξη
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες , αφαιρούμε το κοτσάνι και τις τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ. Πολτοποιούμε για 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5. Προσθέτουμε το αλάτι κι αν θέλουμε τα αρωματικά. Ρυθμίζουμε για 25 λεπτά , θερμοκρασία varoma , στην ταχύτητα 3. Αφαιρούμε τη μεζούρα και τοποθετούμε πάνω στο καπάκι το καλαθάκι για να εξατμίζονται μεν τα υγρά αλλά να αποφύγουμε το πιτσίλισμα. Μετά το μισάωρο ελάγχουμε τα υγρά. Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο συμπυκνωμένη συνεχίζουμε το βρασμό για 5-10 λεπτά ακόμα. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο η σάλτσα , την μεταφέρουμε σε γυάλινα βάζα , καλύπτουμε την επιφάνεια με λάδι ώστε να συντηρείται και τοποθετούμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για πολύ καιρό , έτοιμη για χρήση.
Σημ. : Εννοείται ότι μπορούμε να ετοιμάσουμε σάλτα και χωρίς το θερμομίξ , πολτοποιώντας τις ντομάτες στο μπλέντερ και βράζοντας τον πολτό στην κατσαρόλα , ακολουθώντας τις ίδιες αναλογίες και χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά!
Καλή επιτυχία!