tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κις λοραίν με μπέικον και κρεμμύδια

Η περίφημη, η υπέροχη, η μοναδική και διάσημη τάρτα με καταγωγή την Λωρραίνη της βορειοναταλικής Γαλλίας σήμερα στο πιάτο μας… Η αυθεντική κις λοραίν αποτελείται από μια απλή βουτυρένια βάση , μια πάτ-μπριζέ και μια γέμιση με κρέμα γάλακτος, αυγά, κρεμμύδια και μπέικον. Πειραγμένη λιγάκι, σήμερα θα της προσθέσουμε αυγό στη βάση, τυρί στην γέμιση και λίγο κορν φλάουρ στην κρέμα για να γίνει πιο βελούδινη και δεμένη…η γεύση της ασυναγώνιστη και η παρουσία της πάντα εντυπωσιακή, η κις λοραίν αποτελεί το πιο  must ορεκτικό σε τραπέζια, μπουφέδες αλλά και στην καθημερινότητα, συνοδευμένη με μια σαλάτα και λίγο λευκό κρασί…

kis lorain1

Υλικά για τη βάση:

200 γρ. αλεύρι

100 γρ. Βούτυρο (κατευθείαν από το ψυγείο)

1 αυγό χτυπημένο (κατευθείαν από το ψυγείο)

1 κ.σ. παγωμένο νερό

Υλικά για τη γέμιση:

1-2 κρεμμύδια (ανάλογα με το μέγεθος) κομμένα σε φέτες

150 γρ. μπέικον σε κομμάτια

250 γρ. κρέμα γάλακτος

2 αυγά

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 τσιμπιά αλάτι

Μπόλικο πιπέρι

100 γρ. τριμμένη γραβιέρα

pate sucree4pate sucree5pate sucree7kis lorain2kis lorain3kis lorain4kis lorain5kis lorain6kis lorain7kis lorain8kis lorain10kis lorain11kis lorain12kis lorain13kis lorain14kis lorain15

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματίσουμε χονδρά βουτυρένια ψίχουλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αυγό και το νερό κι ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μίγμα στον πάγκο εργασίας  και πιέζοντας με τα χέρια μας σχηματίζουμε μια μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Ζεματίζουμε τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε καλά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το μπέικον και το σοτάρουμε μέχρι να βγάλει το λίπος του και να ροδίσει, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε κι αυτά μέχρι να καραμελώσουν.

Στο μπλέντερ  ρίχνουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι  και το κορν φλάουρ και τα χτυπάμε για ένα λεπτό.

Αλευρώνουνε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με το πλάστη σε φύλλο 28 εκ. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε το φύλλο σε ζαρτιέρα 24 εκ. Φροντίζοντας να ανεβεί και στα τοιχώματα. Αδειάζουμε τότε πάνω τα κρεμμύδια και το μπέικον και ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο τυρί , φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο για 40 λεπτά΄περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά η τάρτα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...