tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πίτα με σπανάκι χωρίς φύλλο (ξυπόλυτη σπανακόπιτα)

Η φίλη μου η Νικόλ από την οποία έμαθα αυτή την υπέροχη συνταγή, την ονομάζει “σπανακόπιτα της τεμπέλας” κι ομολογώ πως πρόκειται όντως για μια πανεύκολη συνταγή που γίνεται στο “πι και φι”

Εγώ ενθουσιάστηκα τόσο πολύ με το αποτέλεσμα ωστόσο που θα προτιμούσα να την ονομάσω “αλμυρό μπράουνι σπανακιού” ή κάτι παρόμοιο που να με παραπέμπει στη νοστιμιά και στην αφράτη υφή αυτής της υπέροχης πιτούλας…Έκανα ελάχιστες μικροαλλαγές, προσαρμόζοντας τη συνταγή στα γούστα μου και σας την παρουσιάζω με χαρά!

spanakopita jypolyth1

Υλικά:

500 γρ. σπανάκι πλυμένο και χονδροκομμένο

1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

250 γρ. αλεύρι

1 κ.σ. μπέκιν

100 γρ. ελαιόλαδο + 3 κ.σ. για το σωτάρισμα

300 γρ. τυρί (φέτα+ανθότυρο)

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 μεγάλα αυγά

1/2 ματσάκι μάραθο (ή άνιθο)

Αλάτι και πιπέρι (ανάλογα με το τυρί)

Για το ταψί:

Φρυγανιά τριμμένη

Σουσάμι και μαυροσούσαμο

Λίγο ακόμα λάδι

spanakopita jypolyth2spanakopita jypolyth3spanakopita jypolyth4spanakopita jypolyth5spanakopita jypolyth6spanakopita jypolyth7spanakopita jypolyth8spanakopita jypolyth9spanakopita jypolyth10spanakopita jypolyth11spanakopita jypolyth12spanakopita jypolyth13

Εκτέλεση:

Σε ένα απλωτό σκεύος ρίχνουμε τις 3 κουταλιές λάδι κι όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμυδάκι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί.Τότε προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι για να σωταριστεί κι αυτό. Αλατοπιπερώνουμε με προσοσχή κι όταν εξατμιστούν τα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το γιαούρτι, το λάδι και τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματίσουμε ένα βελούδινο μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν, λίγο πιπέρι κι ανακατεύουμε με Μαρίζ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Τέλος προσθέτουμε τα τυριά και το σπανάκι κι ανακατεύουμε άλλο λίγο. Το μίγμα μας είναι έτοιμο.

Λιώνουμε ένα ταψί 30x35 με λάδι και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά . Αδειάζουμε το μίγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ραντίζουμε με λίγο λάδι ακόμα , πασπαλίζουμε με σουσάμι και φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή της φίλης μου Νικόλ Μαρινου εδώ!! 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...