tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ελιοψωμάκια

Ζύμη να είναι κι ό,τι να είναι! Αυτό για αρχή , αφού η ενασχόληση με τη ζύμη είναι τουλάχιστον ψυχοθεραπευτική και αποτελεί λατρεμένη δραστηριότητα. Τώρα αν αυτή η ζύμη περιέχει ελιές , μπόλικη ρίγανη και θυμάρι , λαδάκι  και ζυμωθεί με αγάπη και υπομονή χαρίζει τα πιο υπέροχα , αφράτα και πεντανόστιμα ελιοψωμάκια που έφαγες ποτέ. Κολατσιό , σνακ ανεπανάληπτο που αν το κάνεις σάντουιτς με τυρί φέτα δε θέλεις τίποτε άλλο ενώ αν νηστεύεις το απολαμβάνεις έτσι όπως είναι απλό και υπέροχο. Αν πάλι έχεις κέφι , ψιλόκοψε και λίγες λιαστές ντομάτες και πρόσθεσέ τις κι αυτές στη ζύμη. Πάρε αλεύρι , μπες στην κουζίνα και μη χάνεις καθόλου καιρό!

eliopsomakia1

Υλικά:

250 γρ. σκληρό αλεύρι

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη

360 ml. νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

4 κ.σ. λάδι

2 κ.σ. θυμάρι και ρίγανη

150-180 γρ. ελιές σε ροδέλες

Για την επιφάνεια:

2 κ.σ. νερό

1 κ.γλ. μέλι

eliopsomakia2eliopsomakia3eliopsomakia4eliopsomakia5eliopsomakia6eliopsomakia7eliopsomakia8eliopsomakia9eliopsomakia10eliopsomakia11eliopsomakia12eliopsomakia13eliopsomakia14eliopsomakia15eliopsomakia16eliopsomakia18eliopsomakia19eliopsomakia20eliopsomakia21eliopsomakia22eliopsomakia23eliopsomakia24eliopsomakia25eliopsomakia26

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ 1 κούπα από το νερό προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη.Προσθέτουμε και 2 κ.σ. από το αλεύρι , ανακατεύουμε λίγο ακόμα , σκεπάζουμε το μπωλ και αφήνουμε στην άκρη για 1/2 με 1 ώρα. Ετοιμάζουμε δηλαδή ένα γρήγορο προζύμι.

Προσθέτουμε τότε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις ελιές και κάνουμε ένα πρόχειρο ζύμωμα με ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη θα κολλάει. Τέλος προσθέτουμε και τις ελιές , τις ενσωματώνουμε κι αυτές στη ζύμη με λίγο ακόμα πρόχειρο ζύμωμα , σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 2 περίπου ώρες ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Αδειάζουμε τότε τη ζύμη πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη δουλεύουμε  κάνοντας διπλώματα. Πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μπορούμε να κάνουμε τα διπλώματα χωρίς να κολλάει η ζύμη στα χέρια μας και στο τέλος σχηματίζουμε μια μπάλα. Χωρίζουμε τη ζύμη τότε σε 8 κομμάτια και με το κάθε κομμάτι ξανακάνουμε διπλώματα φροντίζοντας να του δώσουμε σφαιρικό σχήμα με τα διπλώματα προς τα κάτω. Τοποθετούμε το κάθε ελιοψωμάκι σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κενό ανάμεσα. Τα σκεπάζουμε και περιμένουμε να φουσκώσουν πάλι. Τότε διαλύουμε το μέλι μέσα στο νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνειά τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μισή ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...