tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φοκάτσια γεμιστή

Φοκάτσια είναι ένα επίπεδο, λευκό , “λαδένιο” ψωμί με καταγωγή την Ιταλία και πολλούς λάτρεις. Μόλις τοποθετηθεί το ζυμάρι στο ταψί , σχηματίζουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας κι ακριβώς εκεί μέσα είναι που λιμνάζει το εξαιρετικό ελαιόλαδο και κάνει θαύματα στο ψήσιμο. Συνήθως η φοκάτσια πασπαλίζεται  με χονδρό αλάτι , θυμάρι  και φυλλαράκια αρωματικού δεντρολίβανου. Σήμερα όμως θα προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα και θα την “γεμίσουμε” κι όλας! Απλά πράγματα: Θα βάλουμε στη βάση λίγη σαλτσούλα , θα προσθέσουμε λίγες φέτες καπνιστού χοιρινού , λίγο τυράκι και θα την ψήσουμε με το γνωστό τρόπο…Μόλις βγει από το φούρνο θα την απολαύσουμε σα να γευμόμαστε το πιο ιδαίτερο έδεσμα του κόσμου. Γιατί στα απλά είναι η ομορφιά!

fokatsia gemisth1

Υλικά:

380 γρ. αλεύρι σκληρό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

250 ml νερό

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι βοτάνων

(ή αλάτι + θυμάρι , ρίγανη , γλυκάνισο κλπ)

Για τη γέμιση:

2-3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας

4-5 φέτες καπνιστό χοιρινό (εγώ χρησιμοποίησα back bacon)

100-120 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή πεκορίνο

Για την επιφάνεια:

Μπόλικο ελαιόλαδο

Θυμάρι

fokatsia gemisth2fokatsia gemisth3fokatsia gemisth4fokatsia gemisth5fokatsia gemisth6fokatsia gemisth7fokatsia gemisth8fokatsia gemisth9fokatsia gemisth10fokatsia gemisth11fokatsia gemisth12fokatsia gemisth13fokatsia gemisth14fokatsia gemisth15fokatsia gemisth16fokatsia gemisth17fokatsia gemisth18fokatsia gemisth19fokatsia gemisth20fokatsia gemisth21

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι , τη μαγιά και το αλάτι βοτάνων και τα ανακατεύουμε με την κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και τα ανακατεύουμε πάλι με την κουτάλα μέχρι να πετύχουμε ένα μίγμα που να κολλάει αρκετά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και περιμένουμε μια-δυο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε τότε την επιφάνεια εργασίας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και δουλεύουμε τη ζύμη κάνοντας “διπλώματα” . Τη χωρίζουμε τότε σε δύο περίπου ίσα μέρη και τοποθετούμε το λίγο μεγαλύτερο σε καλά λαδωμένη στρογγυλή λαμαρίνα 30 εκ. Αλευρώνουμε και απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώνουμε τότε πάνω τη σάλτσα , το αλλαντικό και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Με τον πλάστη απλώνουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης ώστε να έχει διάμετρο 30 εκ. Με προσοχή μεταφέρουμε το δεύτερο φύλλο στη λαμαρίνα ώστε να σκεπάσουμε τα υλικά που έχουμε στρώσει και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες ώστε να κολλήσει η ζύμη. Με τις άκρες των δαχτύλων μας κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της φοκάτσιας και ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με θυμάρι . Τοποθετούμε τότε τη σχάρα στον πάτο του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 200ο. Ψήνουμε τη φοκάτσια για 45 λεπτά περίπου , περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...