tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί και σάλτσα ντομάτας

Αν δεν έχεις δοκιμάσει τολάχανο τουρσί , πήγαινε δες αμέσως συνταγή εδώ και φτιάξε οπωσδήποτε αυτό το φαγητό! και μάλιστα δε σε προτρέπω απλά να το φτιάξεις, σε προτρέπω να το καθιερώσεις γιατί είναι υπέροχο, πεντανόστιμο και με δυνατή γεύση κι άρωμα. Είναι φαγητό του βορρά και συνηθίζεται το χειμώνα…Η πάπρικα επιβάλλεται κι αν το θέλεις και σου αρέσει , βάλε και μπούκοβο…

laxanontolmades toyrsi1

Υλικά:

 25-30 φύλλα από λάχανο τουρσί500 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 αυγό

120 γρ. Ρύζι Καρολίνα

50 γρ. Ελαιόλαδο

1-2 κ.γλ. αλάτι

Ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνιθο

Για τη σάλτσα:

400 γρ. Φρέσκια ντομάτα

50 γρ. Λάδι

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Μπούκοβο, πάπρικα και αλάτι

laxano toyrsilaxanontolmades toyrsi2laxanontolmades toyrsi3laxanontolmades toyrsi4laxanontolmades toyrsi5laxanontolmades toyrsi6laxanontolmades toyrsi7laxanontolmades toyrsi8laxanontolmades toyrsi9laxanontolmades toyrsi10laxanontolmades toyrsi11laxanontolmades toyrsi12

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το λάδι κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σωτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δώσουν τα αρώματα τους τα υλικά και ρίχνουμε τον πελτέ. Τον γυροφέρνουμε λίγο με την κουτάλα  να σωταριστεί κι αυτός και  τότε προσθέτουμε μπαχαρικά και φρέσκια ντομάτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λετπά μέχρι να “δέσει” η σάλτσα.

Την αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση για τους ντολμάδες: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά. Παίρνουμε τότε κάθε φύλλο από το λάχανο, το τοποθετούμε πάνω σε βάση κοπής και με ένα μαχαίρι κόβουμε το χονδρό κοτσάνι που έχει στο κάτω μέρος. Σε εκείνο το σημείο βάζουμε μια κουταλιά γέμιση , διπλώνουμε τις άκρες, και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά μας.

Σε μια απλωτή κατσαρόλα, ρίχνουμε δυό-τρεις κουταλιές από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και πάνω αραδιάζουμε τους ντολμάδες, φροντίζοντας να τους τοποθετήσουμε πολύ στριμωγμένα μεταξύ τους για να μη διαλυθούν με το μαγείρεμα. Αδειάζουμε πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα και ραντίζουμε με λίγο ακόμα λάδι. Συμπληρώνουμε αν χρειαστεί με λίγο νερό, τόσο ώστε να μισοσκεπάζoνται οι ντολμάδες.

Βάζουμε το φαγητό στη φωτιά κι όταν έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε και σιγομαγειρεύομε για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να καλομαγειρευτεί. Ελέγχουμε τα υγρά του κι αν χρειαστεί, δυναμώνουμε για λίγο στο τέλος τη φωτιά ,ώστε να μελώσει το φαγητό.

Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε…

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...