tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αγκινάρες α λα πολίτα

Από όσο ξέρω η καταγωγή αυτού του πιάτου είναι πολίτικη και η βάση της είναι οι περίφημες και ολόγλυκες αγκινάρες. Ο τρόπος που το μαγειρεύω είναι αυτός που θυμάμαι από παιδί από τη γιαγιά και τη μητέρα μου , που μας άρεσε πολύ και μας άφηνε αυτή τη γλύκα στο στόμα ενώ το λεμονάτο και πικάντικο ζουμάκι του  μας  παρέσυρε να καταναλώνουμε ένα καρβέλι ψωμί τη φορά. Δεν είμαι σίγουρη ότι η αυθεντική συνταγή είναι αυτή που περιγράφω (κάποιοι το φτιάχνουν ακόμα κι αυγολέμονο) εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρη είναι ότι πρόκειται για ένα υπέροχο , ανοιξιάτικο φαγάκι που το λατρεύουμε και το προτιμάμε πολλές φορές το χρόνο (κυρίως σε περιόδους νηστείας).

agkinares ala polita1

Υλικά:


8-10 αγκινάρες
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε καρέ
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 φλ.τσ. αρακά
Μπόλικο μάραθο και λίγο άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Χυμό από ένα λεμόνι
Για τη σάλτσα:
Χυμό από ένα λεμόνι
1 κ.σ. (κοφτή) κορν φλάουρ

agkinares ala polita2agkinares ala polita3agkinares ala polita4agkinares ala polita5agkinares ala polita6agkinares ala polita7agkinares ala polita8agkinares ala polita9
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας . Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες τις καθαρίζουμε και τις αλείφουμε γύρω-γύρω με χυμό λεμονιού ενώ αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες απλά τις ξεπαγώνουμε.
Ρίχνουμε το λάδι σε μια απλωτή κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί καλά , προσθέτουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και τα σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις αγκινάρες και τις πατάτες. Ανακατεύουμε διαρκώς και μετά από λίγο προσθέτουμε τα καρότα και τον αρακά. Στην τελευταία φάση , μετά από λίγα λεπτά αφού έχουμε σωτάρει όλα τα λαχανικά , προσθέτουμε το μάραθο , τον άνιθο , το χυμό του ενός λεμονιού , αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε και ένα ποτηράκι ζεστό νερό και όταν πάρει βράση , σκεπάζουμε την κατσαρόλα , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας .
Τότε ρίχνουμε σε ένα ποτήρι λίγο από το ζωμό του φαγητού , προσθέτουμε το χυμό λεμονιού , το κορν φλάουρ και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να γεμίσει το ποτήρι , ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα . Περιμένουμε να πάρει λίγες βράσεις , ανακατεύοντας απαλά μέχρι να χιλώσει το φαγητό και να “δέσει” ο ζωμός.
Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο τριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί κι αν δε νηστεύουμε συνοδεύουμε με μια  πικάντικη φέτα (τυρί).
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...