tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ιμάμ μπαϊλντί

Ο Ιμάμης λυποθύμησε…Σύμφωνα με μια βιαστική και απλοϊκή ερμηνεία ο μουσουλμάνος ιερέας λυποθύμησε από τη νοστιμιά του πιάτου όταν το δοκίμασε για πρώτη φορά . Μια άλλη όμως προσέγγιση μας φανερώνει ότι ο καημένος ο Ιμάμης λυποθύμησε όταν αντιλήφθηκε ότι τρώγοντας αυτό το φαγητό 4-5 φορές άδειασε το “λυμπί” με το λάδι. Αυτό μας προϊδεάζει για το πόσο λάδι χρειάζεται το φαγητό κι εκεί άλλωστε είναι η νοστιμιά…Μεταξύ μας : ένας ακόμα λόγος που κάνει εμένα να λυποθυμώ είναι τα μπόλικα , καραμελωμένα κρεμμύδια που γεμίζουν τις μελιτζάνες και κάνουν το ιμάμ μπαϊλντί , ένα ολόγλυκο , εξόχως καλοκαιρινό , πεντανόστιμο και υπέροχο φαγητό .
Δείτε το :

imam1
Υλικά :

6-7 μακρόστενες μελιτζάνες (κατά προτίμηση Τσακώνικες)
5 ξερά κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
100 ml. λάδι για τις μελιτζάνες
10 κ.σ. λάδι για τα κρεμμύδια
200 ml. λάδι για το ψήσιμο
1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 χούφτα ψιλοκομμένο βασιλικό
Αλάτι και  πιπέρι
1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη

imam2imam3imam4imam5imam6imam7imam8imam9imam10imam11imam12imam13


Εκτέλεση :
Πλένουμε τις μελιτζάνες , κόβουμε το κοτσάνι , και με ένα κοφτερό μαχαίρι τις χαράζουμε βαθιά , κατά μήκος από πάνω μέχρι κάτω προσέχοντας να μην τρυπήσουμε την φλούδα στο κάτω μέρος . Αν οι μελιτζάνες είναι λεπτές κάνουμε δυο χαρακιές αλλιώς κάνουμε και μια τρίτη . Τις τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράνε ακριβώς . Τις αλατίζουμε καλά , τις ραντίζουμε ομοιόμορφα (και μέσα στις χαραμάδες) με τα 100 ml. λάδι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 20-25 λεπτά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουν ροδίσει και καλοψηθεί . Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα καραμελωμένα κρεμμύδια : Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες . Τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε μπόλικο νερό που βράζει και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι . Τότε βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα , σε δυνατή φωτιά τις 10 κ.σ. λάδι και όταν ζεστάνει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη . Τα ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν . Τότε προσθέτουμε το σκορδάκι , τη ντομάτα , τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο νεράκι  , αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά . Μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά και στην τελευταία βράση προσθέτουμε και τον βασιλικό . Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά , προσέχοντας να έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά και να είναι η γέμιση καλά “δεμένη” . Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από τη γέμιση και την τοποθετούμε στα κενά που έχουμε σχηματίσει στις ψημένες μελιτζάνες φροντίζοντας να την ισομοιράσουμε . Τοποθετούμε τις μελιτζάνες  στο ταψί και τις περιλούζουμε με τα 200 ml. λάδι . Ψήνουμε στους 200ο για μισή περίπου ώρα (προσέχουμε να καλοψηθεί αλλά να μην καεί το φαγητό ) , το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε .
Συνοδεύουμε με τυρί φέτα , ζυμωτό ψωμί και παγωμένο κρασί ή μπύρα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Σημ. Αυτό το φαγητό είναι ένα υπέροχο , παραδοσιακό , φαγητό που πολλοί το αποκαλούν το “απόλυτο” καλοκαιρινό φαγητό .Τον ίδιο τίτλο διεκδικούν εξίσου τα” γεμιστά" και ο μουσακάς . Πρόκειται για ένα πραγματικά υπέροχο αλλά “βαρύ” φαγητό . Κανονικά οι μελιτζάνες τηγανίζονται σε άφονο λάδι (κατά προτίμηση σε εστία υγραερίου) ,  και για ζεμάτισμα των κρεμμυδιών..ούτε λόγος… Στην προσπάθειά μου να κάνω αυτό το φαγητό λίγο πιο έλαφρύ έψησα τις μελιτζάνες και ζεμάτισα λίγο τα κρεμμύδια…Σας διαβεβαιώνω ότι είναι υπέροχο , αφού δε στερείται το “μπόλικο” λάδι που έτσι κι άλλιώς έκανε τον Ιμάμη να λυποθυμήσει και το αποτέλεσμα μας ξάφνιασε ευχάριστα…
-Προαιρετικά , κάνοντας το ιμάμ μπαϊλντί λίγο πιο… “μοντέρνο” , πασπαλίζουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες με τρίμματα φέτας ή κάποιας πικάντικης γραβιέρας πριν τις βάλουμε στο φούρνο...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...