tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Kόκορας ελευθέρας βοσκής κοκκινιστός , μακαρονάδα!

Αν κάνει κάποιος μια βόλτα στίς γειτονιές της περιοχής μου ,  Κυριακή πρωί θα διαπιστώσει ότι μοσχοβολάει ο τόπος αρώματα κουζίνας  και μπαχαρικά…κι όχι ό,τι αρώματα να' ναι….Για να γίνω πιο σαφής , το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειών που εμμένουν σταθερά στις παραδόσεις , την Κυριακή το μεσημέρι απολαμβάνουν με "ευλάβεια" τον παραδοσιακό  κόκορα μακαρονάδα με την παχιά σαλτσούλα του και την κανέλα και το γαρύφαλλο, να σου παίρνει το μυαλό…Το καλό , κόκκινο κρασί επιβάλλεται!

Ας τον φτιάξουμε :

kokoras makaronada1
Υλικά:


1 μεγάλος κόκορας ελευθέρας βοσκής (χωριάτικος)
1-2 μεγάλα ξερά  κρεμμύδια τριμμένα
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
500 γρ. τριφτή ντομάτα
2 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
2 κ.γλ. ντοματοπελτέ (πολτό ντομάτας διπλής συμπύκνωσης)
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Αλάτι , πιπέρι
1-2  ξυλάκια κανέλα
6-8 μπαλάκια μπαχάρι
Λίγα καρφάκια γαρύφαλλο ή λίγο τριμμένο (προτιμάμε τα καρφάκια γιατί το τριμμένο δίνει σκούρο χρώμα στο φαγητό)
1 πακέτο μακαρόνια Νο5
Μυζήθρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο για το σερβίρισμα

kokoras makaronada2kokoras makaronada3kokoras makaronada4makaronopita2

Εκτέλεση:
Kόβω τον κόκορα σε μερίδες και πλένω τα κομμάτια πολύ καλά! Τα στεγνώνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλη κατσαρόλα , βάζω λίγο από το λάδι , το ζεσταίνω και ροδίζω το κρέας απ' όλες τις πλευρές. Όταν κοντεύω με όλα τα κομμάτια , τότε προσθέτω το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί κι αυτό και αμέσως μετά τον πελτέ . Όταν έχουν πάρει και τα δυο (κρέας και κρεμμύδι) ένα ωραίο , καστανό χρώμα , συμπληρώνω το υπόλοιπο λάδι κι όταν κάψει κι αυτό , σβήνω με το κρασί . Προσθέτω τότε τις ντομάτες , τα μπαχαρικά , αλάτι και πιπέρι , προσθέτω και λίγο νερό ανάλογα με το σκεύος  και όταν πάρει βράση το φαγητό , το σκεπάζω , το χαμηλώνω και το αφήνω να σιγοβράζει για μιάμιση-δύο ώρες , καθότι ο κόκορας είναι "αλανιάρης" και αντιστέκεται. Για καλό και για κακό , ενδιάμεσα ελέγχω μήπως έχει στεγνώσει από υγρά κατά το βράσιμο , οπότε του προσθέτω λίγο βραστό νερό. Όταν είναι έτοιμο , ξεσκεπάζω , δυναμώνω για λίγο τη φωτιά με σκοπό  να μελώσει η σάλτσα μου και να μην έχει περιτά υγρά .
Βράζω τότε τα μακαρόνια  σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Εγώ τα ραντίζω με λίγο ωμό ελαιόλαδο ή με λίγο λάδι από το φαγητό , για να μην κολλήσουν. Οι πιο παλιές νοικοκυρές της περιοχής , "καίνε" τα μακαρόνια με βούτυρο ή φυτίνη.
Πασπαλίζω με το τυρί (η μυζήθρα , κατά την ταπεινή μου γνώμη τον απογειώνει τον κόκορα) και με φρέσκο πιπέρι.
Kαλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...