tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκιές συνταγές

Τσουρέκια νηστίσιμα με το θερμομίξ

Αυτά τα τσουρέκια τα έφτιαξα ένα απόγευμα, έχοντας σκοπό την άλλη μέρα το πρωί να τα “φιλέψω” κάπου…Βέβαια, δεν τα είχα ξαναφτιάξει τα συγκεκριμένα , μα ήμουν σίγουρη για την επιτυχία τους…Τα υλικά σωστά μετρημένα και η λειτουργία “ζύμη” έτοιμη για δράση. Οπότε όλα ήταν εύκολα κι απλά! Έδωσα στο σύζυγο που ήταν παρόν, να δοκιμάσει χωρίς να του έχω αποκαλύψει πως δεν είναι τα κλασικά τσουρέκια  που περιέχουν αυγά και βούτυρο και περίμενα με αγωνία την αντίδραση. Ενθουσιάστηκε και όπως ήταν αναμενόμενο , το “πεσκέσι” την επόμενη μέρα πήγε λειψό. Ωστόσο, είναι τόσο απλή υπόθεση η παρασκευή του που δεν το’χω σε τίποτα να επαναλάβω τη δόση και μάλιστα διπλή!

tsoyrekia nhstisima thermomix1

Υλικά για δυο τσουρέκια:

150 γρ. Χυμό πορτοκάλι

100 γρ. Νερό

110 γρ. Ζάχαρη

100 γρ. Λάδι

1 κ.σ. ταχίνι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

450 γρ. αλεύρι δυνατό

1 κοφτό κουταλάκι μαχλέπι

1/2 κ.γλ. κάρδαμο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 βανίλια

Για την επιφάνεια:

Λίγο σιρόπι σφενδάμου, ή αγαύης, ή λίγο μέλι ή λίγη μαρμελάδα βερύκοκο διαλυμένα με λίγο νερό

tsoyrekia nhstisima thermomix2tsoyrekia nhstisima thermomix3tsoyrekia nhstisima thermomix5tsoyrekia nhstisima thermomix6tsoyrekia nhstisima thermomix7tsoyrekia nhstisima thermomix8tsoyrekia nhstisima thermomix10tsoyrekia nhstisima thermomix12tsoyrekia nhstisima thermomix13tsoyrekia nhstisima thermomix14tsoyrekia nhstisima thermomix15tsoyrekia nhstisima thermomix16tsoyrekia nhstisima thermomix17tsoyrekia nhstisima thermomix18tsoyrekia nhstisima thermomix19tsoyrekia nhstisima thermomix20tsoyrekia nhstisima thermomix21tsoyrekia nhstisima thermomix22

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο το χυμό, το νερό, το λάδι, το ταχίνι και τη ζάχαρη και τη μαγιά και ρυθμίζουμε για 2,5 λεπτά/37ο θερμοκρασία/ ταχ. 2

Προσθέτουμε το αλεύρι και τα αρωματικά και ρυθμίζουμε για 3 λεπτά/λειτουργία ζύμης (ένδειξη “στάχυ”)

Μεταφέρουμε τότε τη ζύμη σε λαδωμένο μπωλ και τη σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστεί. Τότε την αδειάζουμε στην επιφάνεια εργασίας, και κάνουμε διπλώματα μέχρι να σχηματίσουμε μια μπάλα. Τη χωρίζουμε τότε στα δύο ώστε να ετοιμάσουμε τα δυο τσουρέκια.

Χωρίζουμε την πρώτη μπάλα σε τρία κομμάτια και σχηματίζουμε με το καθένα ένα κορδόνια μήκους 35 εκ. περίπου. Πλέκουμε την χαρακτηριστική πλεξίδα κι επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

Τοποθετούμε τότε τα τσουρέκια σε ταψί του φούρνου με λαδόκολλα για τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο , για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Μόλις βγούνε από το φούρνο τα αλείφουμε με το σιρόπι , περιμένουμε λίγο να κρυώσουν , κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Προτείνω το συνδυασμό τους με νηστίσιμο σιρόπι κακάο. Τη συνταγή θα βρείτε εδώ!

Καλή επιτυχία!