tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκιές συνταγές

Tσουρέκια πασχαλινά (με το θερμομίξ)

Το απόλυτο παραδοσιακό γλύκισμα των ημερών του Πάσχα δεν είναι άλλο από το αγαπημένο, το αφράτο, το βουτυρένιο , το μυρωδάτο τσουρέκι. Μαζί με τα κουλούρια και το γαλακτομπούρεκο κυριαρχεί στα γιορτινά τραπέζια κι αν με ρωτήσεις τη γνώμη μου, δε θα ήθελα να λείπει από την κουζίνα μου καμιά εποχή του χρόνου…Το θερμομίξ με βοηθάει πολύ  στην προετοιμασία και στο ζύμωμα  τα οποία γίνονται με ακρίβεια και ευκολία…

tsoyrekia thermomix1

Υλικά:

550 γρ. Αλεύρι δυνατό

250 γρ. Γάλα

200 γρ. Ζάχαρη

2 αυγά

100 γρ. Βούτυρο κομμένο σε κύβους (σε θερμοκρασία δωματίου)

25 γρ. Νωπή μαγιά

2 κ.σ. τριμμένο μαχλέπι

1 βανίλια+ξύσμα πορτοκαλιού

1 κρόκο αυγού για την επιφάνεια

Σουσάμι ή αμύγδαλο

tsoyrekia thermomix2tsoyrekia thermomix3tsoyrekia thermomix4tsoyrekia thermomix5tsoyrekia thermomix6tsoyrekia thermomix7tsoyrekia thermomix8tsoyrekia thermomix9tsoyrekia thermomix10tsoyrekia thermomix11tsoyrekia thermomix12tsoyrekia thermomix13tsoyrekia thermomix14tsoyrekia thermomix15tsoyrekia thermomix16tsoyrekia thermomix17

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο το γάλα και τη μαγιά τριμμένη. Ζεσταίνουμε για 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα /37ο / ταχ. 2

Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ζάχαρη, τα αρώματα, τα αυγά και το αλεύρι και ρυθμίζουμε για 8 λεπτά/ ταχ. ζύμη

Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, ρίχνουμε από το άνοιγμα λίγο-λίγο το βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί τελείως και να σχηματιστεί μια ζύμη σε μπάλα. Εξετάζουμε κι αν κολλάει πολύ η ζύμη, προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές αλεύρι (όχι περισσότερο).

Με τη βοήθεια της σπάτουλα αδειάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπωλ και τη σκεπάζουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε , με λαδωμένη σπάτουλα της κάνουμε διπλώματα μέσα στο μπωλ κι όταν διώξουμε όλο τον αέρα από τη ζύμη, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, αδειάζουμε εκεί τη ζύμη, την δουλεύουμε λίγο με αλυρωμένα χέρια ώστε να της δώσουμε σχήμα και τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το χωρίζουμε στα τρία , πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε σε τσουρέκι.

Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, σχηματίζοντας δηλαδή τρία πλεκτά τσουρέκια και τα τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους στο ταψί του φούρνου με λαδόκολλα.

Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να διπλασιαστούν ξανά σε όγκο και τότε τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού διαλυμλενο σε 1 κ.γλ. νερό. ΠΑσπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο για μισή ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!