tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκιές συνταγές

Λαμπροκούλουρα (με το θερμομιξ)

Αυτή η συνταγή είναι η επιτομή της φράσης “η γοητεία της απλότητας” αφού τα υλικά της είναι απλά, αγαπημένα , λίγα και καλά…Η αναλογία τους τέλεια και το  επιτυχημένο αποτέλεσμα εξασφαλισμένο εκ των προτέρων…Το θερμομίξ κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα αφού ζυγίζει, αναμιγνύει και ζυμώνει. Η φράση “όσο πάρει” που τόσο με άγχωνε ειδικά στα πρώτα μου βήματα, εδώ δεν χωράει αφού τα υλικά είναι μετρημένα, ζυγισμένα απόλυτα υπολογισμένα…Καλό Πάσχα σε όλους…

lamprokoyloyra thermomix1

Υλικά:

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη

6 αυγά

3 βανίλιες

Σάρκα από ένα πορτοκάλι

10 γρ. αμμωνία

150 γρ. Χλιαρό γάλα

800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για την επιφάνεια:

2 κρόκους αυγών με λίγο νερό

lamprokoyloyra thermomix2lamprokoyloyra thermomix3lamprokoyloyra thermomix4lamprokoyloyra thermomix5lamprokoyloyra thermomix6lamprokoyloyra thermomix7lamprokoyloyra thermomix8lamprokoyloyra thermomix9lamprokoyloyra thermomix10lamprokoyloyra thermomix11lamprokoyloyra thermomix12lamprokoyloyra thermomix13

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο τη ζάχαρη και τη σάρκα πορτοκαλιού και ρυθμίζουμε  10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10. Με τη σπάτουλα κατεβάζουμε τα υλικά από τα τοιχώματα και ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια (σε θερμοκρασία δωματίου). Ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ταχ. 5 .

Ρυθμίζουμε πάλι για 15 δευτερόλεπτα /ταχ. 5 και προσθέτουμε από το άνοιγμα ένα ένα τα αυγά και τις βανίλιες και αμέσως μετά το γάλα μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία. .

Καθαρίζουμε για μια ακόμα φορά τα τοιχώματα και προσθέτουμε το μισό αλεύρι. Ζυμώνουμε για 1 λεπτό/ ταχ. στάχυ (ζύμωμα) και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει ελάχιστα στα χέρια αλλά αφού την αφήσουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα θα πλάθεται πολύ εύκολα. Αν ωστόσο δούμε ότι εξακολουθεί να κολλάει προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα και ζυμώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα.

Παίρνουμε τότε μπαλάκια 35 γρ. από τη ζύμη τα πλάθουμε σε ό,τι σχέδιο θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Χτυπάμε τους κρόκους με λίγο νερό και αλοίφουμε την επιφάνεια με ένα πινέλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για μισή ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!