tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκιές συνταγές

Κέικ λεμονιού με γλάσο (με το θερμομίξ)

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ όταν μιλώ για το λεμόνι μου φτιάχνει η διάθεση ενώ όταν ξύνω λίγο τη σάρκα του και απελευθρεώνονται τόσο γενναιόδωρα οι νότες των αιθέριων ελαίων του , πραγματικά ενθουσιάζομαι…Θυμάμαι κι εκείνη τη λεμονιά που είχε η γιαγιά στην αυλή της και τη φρόντιζε σαν παιδί της και οι μνήμες με συνεπαίρνουν. Δε θα παραλείψω βέβαια να αναφέρω το μεθυστικό άρωμα του λεμονανθού αλλά και την ομορφιά που χαρίζει στην αυλή ή στην κουζίνα ένα καλάθι φρεσκοκομμένα λεμόνια…Το σημερινό, υπέροχο κέικ είναι φτιαγμένο με αγάπη και το αποτέλεσμα είναι μεθυστικό.

keik lemonioy me glaso thermomix1

Υλικά για το κέικ:

Φλούδες από δύο λεμόνια

170 γρ. ζάχαρη

170 γρ. βούτυρο σε (θερμοκρασία δωματίου)

3 αυγά

180 γρ. αλεύρι

1 κ.σ. μπέικιν

2 κ.σ. γιαούρτι

2 κ.σ. λικέρ λεμονιού ή μαστίχα ή ρούμι

Για το γλάσο:

125 γρ. ζάχαρη

80 γρ. φρεσκοστιμένο χυμό λεμονιού

Λίγο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης για την επιφάνεια

keik lemonioy me glaso thermomix2keik lemonioy me glaso thermomix3keik lemonioy me glaso thermomix4keik lemonioy me glaso thermomix5keik lemonioy me glaso thermomix6keik lemonioy me glaso thermomix7keik lemonioy me glaso thermomix8keik lemonioy me glaso thermomix9keik lemonioy me glaso thermomix10keik lemonioy me glaso thermomix11keik lemonioy me glaso thermomix12keik lemonioy me glaso thermomix13keik lemonioy me glaso thermomix14keik lemonioy me glaso thermomix15keik lemonioy me glaso thermomix16keik lemonioy me glaso thermomix17

Εκτέλεση:

Βάζουμε στον κάδο τις φλούδες και τη ζάχαρη και ρυθμίζουμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχ. 10 Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και τα αυγά και ρυθμίζουμε για 20 δευτερόλεπτα/ ταχ. 5

Προσθέτουμε μετά το αλεύρι, το μπέικιν, το γιαούρτι και το λικέρ και ρυθμίζουμε 15 δευτερόλεπτα/ταχ. 5

Αν χρειαστεί κατεβάζουμε με τη σπάτουλα το μίγμα που έχει ανεβεί στα τοιχώματα και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα.

Αδειάζουμε το μίγμα σε αντικολλητικό φόρμα ή καλά βουτυρωμένη 22 εκ. Και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 45 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Σε καθαρό κάδο ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα/ ταχ. 8.

Με ένα σουβλί κάνουμε τρύπες σε όλο το κέικ και το περιλούζουμε με το γλάσο λεμονιού. Το πασπαλίζουμε με λίγο φυστίκι Αιγίνης τριμμένο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.