tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σοκολατένιο κέικ με frosting μαρέγκας

Το έχω βάλει στο μάτι εδώ και καιρό αυτό το δελεαστικό κέικ. Μου έχει κλέψει την καρδιά για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έχει απίθανη γεύση αλλά και εμφάνιση. Ο δεύτερος είναι το εκπληκτικό frosting σοκολάτας που το περιβάλλει γιατί έχει μια ιδιαιτερότητα: Δεν είναι φτιαγμένο με κρέμα γάλακτος ή κρέμα- τυρί ώστε να χρειάζεται ψυγείο μετά από λίγες ώρες. Το γλύκισμα αυτό δεν είναι τούρτα , είναι κέικ και το θέλουμε αφράτο , σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να απολαύσουμε τις υφές τους έτσι όπως είναι , βελούδινες και ζουμερές…

Κάποιες φορές το σερβίρω με λίγο βύσσινο γλυκό του κουταλιού…Το απογειώνει πραγματικά…

keik me frosting maregka1

Υλικά:

Για το κέικ:

220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

90 γρ. κακάο

2 βανίλιες

1 κ.σ. μπέικιν

380 γρ. ζάχαρη

3 αυγά

110 ml ηλιέλαιο

250 γρ. γιαούρτι

220 ml. χλιαρό νερό + 1 κ.γλ. καφέ στιγμής

Υλικά για το frosting μαρέγκας:

3 ασπράδια αυγών

180 γρ. ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

160 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

keik me frosting maregka2keik me frosting maregka3keik me frosting maregka4keik me frosting maregka5keik me frosting maregka6keik me frosting maregka7keik me frosting maregka8keik me frosting maregka9keik me frosting maregka10keik me frosting maregka11keik me frosting maregka12keik me frosting maregka13keik me frosting maregka14keik me frosting maregka15keik me frosting maregka16keik me frosting maregka17keik me frosting maregka18keik me frosting maregka19keik me frosting maregka21keik me frosting maregka22keik me frosting maregka23keik me frosting maregka25Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ: Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι , το κακάο , το μπέικιν και τις βανίλιες.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τη ζάχαρη , τα αυγά και το ηλιέλαιο μαζί , μέχρι να γίνουν μια παχιά και λεία κρέμα. Τότε προσθέτουμε το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια το μίγμα αλεύρι-κακάο-μπέικιν-βανίλιες σε δυο δόσεις κοσκινίζοντάς το. Τέλος διαλύουμε τον καφέ στιγμής μέσα στο χλιαρό νερό και αφού το προσθέσουμε κι αυτό στο μπωλ χτυπάμε για λίγο ακόμα μέχρι να πετύχουμε ένα λείο , σχετικά αραιό μίγμα. Το αδειάζουμε σε μια φόρμα 24εκ. καί ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα. (Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού οπωσδήποτε!)

Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , τουλάχιστον για 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε με προσοσχή πάνω σε σχάρα. Το αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει εντελώς για να μπορέσουμε μα το κόψουμε εύκολα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το frosting.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα ώστε να είναι ρευστή και βελούδινη.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά και παράλληλα ρίχνουμε τα ασπράδια σε ένα μπωλ μαζί με τη ζάχαρη. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει τοποθετούμε πάνω το μπωλ με τα ασπράδια και το ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να παστεριωθούν τα ασπράδια. Αυτή η διαδικασία θα πάρει λίγα λεπτά.

Αδειάζουμε το μίγμα αυτό στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε ώστε να αφρατέψει και να σχηματιστεί μαρέγκα. Συνεχίζοντας τότε το χτύπημα προσθέουμε το βούτυρο λίγο λίγο μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη κουβαρτούρα και τέλος το εκχύλισμα βανίλας. Με μια σπάτουλα φροντίζουμε να καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάου ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχουν ενσωματωθεί σωστά όλα τα υλικά.

Στο μεταξύ κόβουμε το κέικ με ένα μεγάλο μαχαίρι κατά πλάτος ώστε να σχηματίσουμε δυο δίσκους. Τοποθετούμε τον πρώτο στην πιατέλα και προσθέοτυμε λγιότερο από τη μισή ποσότητα σοκολατένιου frosting.

Το απλώνουμε με μια σπάτουλα , τοποθετούμε από πάνω το υπόλοιπο frosting φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλα΄για , κάνουμε τα χαρακτηριστικά σχέδια -κύματα στην επιφάνεια , περιμένουμε να σταθεί αρκετές ώρες το κέικ και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Τη συνταγή για το σοκολατένιο frosting μαρέγκας βρήκα εδώ!

Αν θέλουμε ψήνουμε το κέικ σε φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και το χωρίζουμε σε τρία επίπεδα ώστε να γίνει πιο ψηλό το γλυκό . Σε αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να προσαρμόσουμε το χρόνο ψησίματος και να αυξήσουμε τη δόση του frosting!

Σημαντική παρατήρηση: Όταν χτυπάμε τα ασπράδια σε μπαιν μαρί , το σκεύος δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό που βράζει γιατί θα βράσουν τα ασπράδια και δε θα μπορέσουν να γίνουν μαρέγκα. Η παστερίωση πρέπει να γίνει με τον ατμό!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...