tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ρολό με κρέμα πραλίνας

Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχετε προγραμματίσει τίποτα περί γλυκών σήμερα . Κι αν ναι , αλλάξτε σχεδια γιατί σήμερα θα φτιάξουμε ένα ρολό με γέμιση πραλίνας. Αφήστε το γλυκάκι που πιθανόν να  προετοιμάζατε για μια άλλη φορά…Εδώ που τα λέμε ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι γλυκό με αφράτο παντεσπάνι με άρωμα βανίλιας που κλείνει μέσα του μια γενναία στρώση πραλίνας και άλλη μια γενναία στρώση κρέμας αναμεμιγμένη με πραλίνα…”Της πραλίνας” έγινε εδώ πέρα σήμερα , όπως καταλάβατε και δε μας χαλάει καθόλου γιατί αυτή την φουντουκένια κρέμα την αγαπάμε όλοι μας από μικρά παιδιά και για να είμαστε ειλικρινείς τη θεωρούμε όλοι μας κάτι σα γιατρικό , σαν τη μαγική κρέμα που συνοδεύει όλες τις στιγμές μας.

rolo me krema pralinas1

Υλικά:

1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.

1 κούπα ζάχαρη

1 κ.σ.μπέικιν

4 αυγά

2 βανίλιες

2 κ.σ. ποτό (εγώ έβαλα λικέρ μαστίχας)

Για τη γέμιση:

1 κουτί φυτική σαντιγύ τύπου morfat (στο τσίγκινο κουτί)

2 κ.σ. άχνη ζάχαρη

2 κ.σ. ποτό (κονιάκ ή λικέρ σοκολάτας ή baileys)

400 γρ. πραλίνα φουντουκιού

1 χούφτα χοντροτριμμένα φουντούκια

Κακάο και άχνη για το γαρνίρισμα

rolo me krema pralinas2rolo me krema pralinas3rolo me krema pralinas4rolo me krema pralinas5rolo me krema pralinas6rolo me krema pralinas7rolo me krema pralinas8rolo me krema pralinas9rolo me krema pralinas10rolo me krema pralinas11rolo me krema pralinas12rolo me krema pralinas13rolo me krema pralinas14rolo me krema pralinas15rolo me krema pralinas16rolo me krema pralinas17

 

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά , τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι , το μπέικιν και το ποτό. Αναμιγνύουμε για λίγη ώρα ακόμα και όταν δούμε ότι το μίγμα είναι ομοιογενές κι αφράτο το αδειάζουμε στο μεγάλο ταψί-λαμαρίνα του φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για  25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το ταψί κι έτσι όπως είναι με τη λαδόκολλα το τυλίγουμε σε ρολό μέχρι να κρυώσει και να πάρει το σχήμα του. Τυλίγουμε το ρολό αυτό  με μια πετσέτα κουζίνας  ώστε να κρατήσει το παντεσπάνι την υγρασία του και το αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα πραλίνας: Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε στη συνέχεια την άχνη και το ποτό και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Όταν σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την πραλίνα φουντουκιού και χτυπάμε για λίγη ώρα ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτή στο μίγμα.

Ξεδιπλώνουμε τότε το ρολό με προσοχή και αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη πραλίνα φουντουκιού. Την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φουντούκια. Από πάνω αδειάζουμε την κρέμα που έχουμε ετοιμάσει και την απλώνουμε κι αυτή με τη σπάτουλα. Ρολάρουμε τότε ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά ώστε να σχηματίσουμε έναν κορμό που θα κλείσει μέσα του τη γέμιση. Μεταφέρουμε τον κορμό σε μια μακρόστενη πιατέλα και τον πασπαλίζουμε πρώτα με άχνη και μετά με κακάο κάνοντας σχέδια . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχηματισμούς από χαρτόνι ή κάποιο παλιό “κοφτό” εργόχειρο.

Περιμένουμε να σταθεί λίγες ώρες και να “νωτίσει” το παντεσπάνι , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε , καλό είναι να το κλείσουμε αεροστεγώς για να μη στεγνώσει.

Καλή επιτυχία!

Σημ. : Αν θέλουμε να θυμίζει πιο πολύ γλυκό ψυγείου μπορούμε να  σιροπιάσουμε ελαφρά το παντεσπάνι με ένα σιρόπι που θα φτιάξουμε βράζονας για 3-4 λεπτά 1 κούπα νερό + 3/4 κούπας ζάχαρη +1κ.σ. κονιάκ ή άλλο ποτό.

Στη συνέχεια ακολουθούμε τη διαδικασία της γέμισης όπως περιγράφω πιο πάνω.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...