tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χωριάτικη τάρτα (με κολοκυθάκια , ντοματίνια και ανθότυρο)

Όταν βάζω αλευράκι μέσα σε ένα μπωλ και προσθέτω τα ανάλογα υλικά για να πλάσω ζύμη μπαίνω σε άλλη διάσταση , νόμος απαράβατος…Η διαδικασία με ενθουσιάζει , σχεδόν με συναπαίρνει και με κάνει να νιώθω σαν πηλοπλάστης , σαν καλλιτέχνης , σα δημιουργός έργου τέχνης…Αυτή η αίσθηση δίνει την ώθηση στη φαντασία και την εντολή στα χέρια ώστε να δουλεύουν με άλλο ρυθμό και με άλλο σκοπό…και τότε ξεφεύγω από τα όρια της συνταγής που βρίσκεται κάπου εκεί γύρω , παρατημένη και αρχίζω τους αυτοσχεδιασμούς και τις καλλιτεχνίες…Είναι εκείνη η ώρα που λίγο με ενδιαφέρει να δοκιμάσω από αυτό που έφτιαξα…Μου αρκεί που εκφράστηκα μέσα από τα υλικά που είχα στα χέρια μου…

galette kolokythi1
Υλικά για τη βάση:


200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
120 γρ. βούτυρο
60 γρ. γιαούρτι
60 ml. νερό
2 κ.σ. ξύδι
Για τη γέμιση:
3 μέτρια τρυφερά κολκυθάκια
400 γρ. ανθότυρο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι , πιπέρι , μπόλικο σκόρδο σε σκόνη και θυμάρι
8-10 ντοματίνια
Επιπλέον ελαιόλαδο , αλάτι , σκόρδο σε σκόνη και θυμάρι για την επιφάνεια  
1 κρόκο αυγού για τις άκρες

galette kolokythi2galette kolokythi3galette kolokythi4galette kolokythi5galette kolokythi6galette kolokythi8galette kolokythi9galette kolokythi10galette kolokythi11galette kolokythi12galette kolokythi13galette kolokythi14galette kolokythi15galette kolokythi16galette kolokythi17galette kolokythi18galette kolokythi19galette kolokythi20galette kolokythi21galette kolokythi22galette kolokythi23galette kolokythi24galette kolokythi25galette kolokythi27galette kolokythi28galette kolokythi29
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για τη βάση. Φροντίζουμε κατ’ αρχήν να είναι το γιαούρτι , το βούτυρο , το νερό και το ξύδι όσο το δυνατόν πιο παγωμένα. (μπορούμε να τα τοποθετησουμε πέντε δέκα λεπτά στην κατάψυξη). Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε εκεί το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Το δουλεύουμε  λίγο με το χέρι ώστε να αναμιχθούν τα δυο υλικά και να έχουμε κάτι σαν βουτυρωμένα κομματάκια αλευριού. Προσθέτουμε τότε το γιαούρτι και το ενσωματώνουμε κι αυτό στη ζύμη με δυο τρεις κινήσεις. Συνεχίζουμε με το ξύδι και το νερό . Φροντίζουμε γενικά να δουλέψουμε τα υλικά όσο πιο λίγο γίνεται ώστε να πετύχουμε μια αφράτη βάση που θα θυμίζει σφολιάτα. Μαζεύουμε τότε τη ζύμη σε μια μπάλα , την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια-δυο ώρες.
Παράλληλα καθαρίζουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στα δύο και τα κολοκυθάκια τα οποία κόβουμε σε χοντρές ροδέλες με τις λεπίδες του τρίφτη.
Τοποθετούμε το ανθότυρο σε ένα μπωλ και το λιώνουμε πρόχειρα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το λάδι , το σκόρδο σε σκόνη , το θυμάρι και αλατοπίπερο και δουλεύουμε το μίγμα άλλο λίγο με το πιρούνι.
Αλευρώνουμε τότε τον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε εκεί την παγωμένη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 38 εκ. Με τη βοήθεια του πλάστη , μεταφέρουμε το φύλλο στη λαμαρίνα του φούρνου στην οποία έχουμε τοποθετήσει μια λαδόκολλα.  Απλώνουμε τότε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του φύλλου το ανθότυρο φροντίζοντας να αφήσουμε ελεύθερες τις άκρες του και από πάνω αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια και τα ντοματίνια. Πασαπλίζουμε με λίγο ακόμα σκόρδο και θυμάρι , αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Διπλώνουμε τότε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα , μισοσκεπάζοντας την πρώτη σειρά με τα κολοκυθάκια. Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγες σταγόνες νερού και αλείφουμε τις άκρες της τάρτας ώστε να πάρουν ένα ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45-50 λεπτά μέχρι να καλοψηθεί η τάρτα και να ροδίσουν τα κολοκυθάκια…
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε…
Είναι υπέροχη….
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...