tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό κι επίπεδο ψωμί , το  πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι , με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά εδέσματα και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα! Η αγαπημένη φίλη , η ταλαντούχα Ελπίδα Χαραλαμπίδου μας χάρισε τη συνταγή της “λαγάνα χωρίς ζύμωμα” , εγώ ακολουθώντας τις οδηγίες της προχώρησα στην εκτέλεσή της και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Υπέροχες , πεντανόστιμες λαγάνες με τραγανή κρούστα και αφράτη εσωτερική ψίχα!

lagana elpidas1

Υλικά για 2 λαγάνες:

Το ψωμί αυτό έχει πλέον πασίγνωστη ονομασία και αποτελεί έναν θρύλο…Η μέθοδός του ευρηματική και πανεύκολη βασίζεται στην αναμονή ωρίμανσης της ζύμης , στο χρόνο και στην υπομονή που θα του αφιερώσουμε και στη μέθοδο ψησίματός του ενώ το αποτέλσμα είναι ένα ψωμί με μεστή γεύση , με συμπαγή ψίχα , ξεροσκασμένη τραγανή κόρα και λαχταριστή εμφάνιση. Το ανακάλυψε ο πολυβραβευμένος Jim Lahey που θεωρείται αρχιερέας της ζύμης , είναι ο ιδιοκτήτης του παγκοσμίου φήμης αρτοποιείου Sullivan Street Bakery της Ν. Υόρκης και εκτός από τη σπουδαία μέθοδο ετοιμασίας της ζύμης εφηύρε και τη σπουδαία μέθοδο να ψήνει το ψωμί σε καλά προθερμασμένο σκεύος με σκέπασμα ώστε να εγκλωβίζεται μέσα η υγρασία και να σχηματίζεται αυτη η μαγική , κριτσανιστή με σκασίματα επιφάνεια.

Από εκεί και πέρα πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά του , πολλοί πειραματίστηκαν πάνω σε αυτή την πρόταση και μας χάρισαν ωραίες ιδέες κι έξυπνες παραλλαγές…

Η δική μου επαφή με τις ζύμες οφείλεται στην αγαπημένη μου διαδικτυακή φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου , ενώ το πρώτο μου άκουσμα για τη συγκεκριμένη μέθοδο εδώ και κάποια χρόνια ήταν από την Μυρτώ Αγγέλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν κι άλλες αξιόλογες προτάσεις κατά καιρούς.

Μετά από κάμποσους πειραματισμούς και “παιχνίδια” με τα άλευρα και με τη μέθοδο ψησίματος  κατέληξα στη δική μου αγαπημένη εκδοχή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας.

psomi xvris zymoma1

Υλικά :

Με αυτό το ψωμί “σκάλωσα” από την πρώτη στιγμή που το αντίκρυσα. Μου υποσχόταν κάτι διαφορετικό και με δελέασε η αντικειμενική του ευκολία στην παρασκευή αλλά και η ρουστικ του εμφάνιση. Ένα υπέροχο ψωμί που δε χρειάζεται καθόλου ζύμωμα , καθόλου προετοιμασία , καθόλου χρόνο αναμονής , καθόλου δεξιοτεχνία ή εμπειρία…Η συνοχή που έχει το σώμα του ψωμιού αυτού είναι αξιοθαύμαστη και αυτό οφείλεται στην  μπύρα. Εξίσου αξιοθαύμαστη είναι και η γεύση του αφού το εμπλουτίζουμε με αρωματικά βότανα κατά προτίμηση γλυκάνισο και θυμάρι. Αν μάλιστα το καψαλίσουμε και το ραντίσουμε με λίγο αρωματικό ελαιόλαδο μιλάμε για ένα υπέροχο , υγιεινό και πεντανόστιμο κολατσιό.

psomi mpyras1

Υλικά:

Δύο είναι τα ερωτήματα που συνοδεύουν αυτή την πρότασή μου:

Πρώτον , πώς το φτιάχνουμε και δεύτερον πού το χρησιμοποιούμε….Οι απαντήσεις απλές και στα δύο ερωτήματα: Ρίχνουμε τα αρώματα που θέλουμε μέσα σε ένα μπουκάλι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο... και το χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΟΥ. Ενδεικτικά αναφέρω πως μπορούμε να περιλούσουμε μια φρέσκια σαλάτα ή μια σαλάτα με λαχανικά στον ατμό. Ακόμαμπορούμε να ραντίσουμε ένα ψητό ψάρι ή κοτόπουλο. Να ραντίσουμε λίγο καψαλισμένο ψωμί και να το μετατρέψουμε σε υπέροχο κολατσιό , να αρωματίσουμε τα βραστά μας χόρτα ή πατζάρια , να το προσθέσουμε στα ζυμαρικά μας και τέλος να σωτάρουμε γαρίδες , σπαράγγια , μανιτάρια κ.λ.π.

Το μόνο που θα ηθελα να προσθέσω σαν προϋπόθεση είναι η καλή επιλογή ελαιόλαδου.

aromatiko ladi1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

βασικες συνταγες