tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κρέπες , βασική συνταγή

Η κρέπα είναι ένα θρυλικό , ζυμαρένιο , τηγανιτό  φύλλο με καταγωγή από η Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή της Βρετάνης . Παραδόσεις θέλουν τη Δούκισα Άννα να χάθηκε στο δάσος και να την φιλοξένησαν απλοί χωρικοί προσφέροντας της κρέπες . Αυτή ενθουσιάστηκε και έφερε τη συνταγή στο Δουκάτο όπου καθιερώθηκε , εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις εθνικού φαγητού και θρησκευτικού γεγονότος . Το στρογγυλό της σχήμα και το χρυσαφένιο χρώμα συμβολίζουν το λαμπρό ήλιο και την αισιοδοξία ενώ ο τρόπος μαγειρέματός της , με την περιστροφή στον αέρα συμβολίζει την τύχη (όπως αντιστοιχα γνωρίζουμε τη διαδικασία με το κέρμα)…Πιο πρακτικά…πρόκειται για ένα πασίγνωστο , αγαπητό ζυμαράκι που αν έχει κανείς φαντασία κάνει θαύματα (αλμυρά και γλυκά) μαζί του .

kreres basikh1

Υλικά :


250 γρ. αλέυρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
80 γρ. μαργαρίνη
500 ml γάλα φρέσκο
Λίγο αλάτι
4 αυγά
Λίγο λάδι για την επάλειψη του τηγανιού κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος

krepes basikh2krepes basikh3krepes basikh4krepes basikh5krepes basikh6krepes basikh7

Εκτέλεση :

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (σε θερμοκρασία δωματίου) και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά και να σχηματιστεί ένα λείος και ρευστός χιλός . Αδειάζουμε το περιεγχόμενο σε ένα μπωλ και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε .
Παίρνουμε τότε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 18 εκ. , το τοποθετούμε στη φωτιά (στην αρχή δυνατά μετά από λίγα λεπτά χαμηλώνουμε ελαφρά) λαδώνουμε και αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού ένα σχεδόν γεμάτο φλιτζανάκι του εσπρέσο με χιλό . Με γρήγορες κινήσεις περιστρέφουμε κυκλικά το τηγάνι στον αέρα μέχρι να απλωθεί ο χιλός και να σχηματιστεί ένας λεπτός δίσκος  ομοιόμορφου πάχους  . Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και τότε θα δούμε ότι ο χιλός σταθεροποιείται και αρχίζει πανεύκολα να ξεκολλάει . Με τη βοήθεια σπάτουλας γυρίζουμε για λίγο κι από την άλλη πλευρά και η κρέπα  είναι έτοιμη ! Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία , λαδώνοντας πάντα πριν ρίξουμε την επόμενη δόση χιλού στο τηγάνι . Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα . Η συγκεκριμένη δόση “δίνει” γύρω στις 16-18 κρέπες .
Από 'κει και πέρα τις απολαμβάνουμε γεμίζοντάς τις με αλμυρά ή γλυκά υλικά σε απίστευτη ποικιλία και συνδυασμούς που δεν έχουν τέλος…
Καλή επιτυχία!

Σημ.: Πρόταση για αλμυρές κρέπες θα βρείτε εδώ.

-Πρόταση για γλυκές κρέπες θα βρείτε εδώ.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

βασικες συνταγες