tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Το ρόδι , ο καρπός της υγείας και της τύχης

rodi1Αυτός ο πανέμορφος και ιδιαίτερος καρπός , που κρύβει μέσα του ένα σωρό κατακόκκινα , κρυστάλλινα σπόρια είναι συνδεδεμένος με την υγεία και τη ζωή , την τύχη και την ευτυχία . Είναι πλούσιος σε ωφέλιμα συστατικά και ευεργετικός για τον οργανισμό καθώς περιέχει φαινόλες ( γι’ αυτό και το κόκκινο χρώμα του)…Προστατεύει το καρδιαγγεικό σύστημα καθώς με τις αντιοξειδωτικές του ουσίες προλαμβάνει τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών . Εμποδίζοντας το μεταβολισμό της χοληστερόλης (δηλ. την οξείδωσή της) και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μάλιστα, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση . Η ιδιότητα αυτή που οφείλεται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε υπερτασικούς ασθενείς. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.
  Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στο χυμό του ροδιού φαίνεται να προλαμβάνουν αλλά και να καταστέλλουν διάφορες μορφές καρκίνου ,  κυρίως αυτόν του προστάτη, αλλά και του δέρματος.
Ακόμα , έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ρόδι έχει πλούσια αντιαλλεργική και αφροδισιακή δράση ενώ καταπολεμά σημαντικά στις στυτικές δυσλειτουργίες των αντρών και αυξάνει την τεστοστερόνη .
Εξάλλου από αρχαιοτάτων χρόνων τα ρόδια ήταν σύμβολο ομορφιάς και γονιμότητας, υγείας και ευημερίας. Η σύγχρονη επιστήμη απέδειξε ότι τα ρόδια έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες ευεργετώντας την επιδερμίδα μας. Η σύγχρονη κοσμετολογία, θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτό το θησαυρό της φύσης, χρησιμοποιεί  το εκχύλισμα ροδιού σε πολλές συνταγές νεότητας. Κι αυτό, γιατί το ρόδι τονώνει και συσφίγγει τους διεσταλμένους πόρους, εξισορροπεί τη λιπαρότητα του δέρματος χαρίζοντας λάμψη και φρεσκάδα .
Επιπλέον εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση. Παράλληλα η αναζωογονητική του ευωδιά ξυπνά τις αισθήσεις χαρίζοντας μια αίσθηση φρεσκάδας και ευεξίας. Το συναντάμε συνήθως σε κρέμες αντιγήρανσης, μάσκες λάμψης για το πρόσωπο καθώς και σε αντηλιακά.
Καλό είναι λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτό το πολύτιμο αγαθό της φύσης και να το βάλουμε στη ζωή μας και τη διατροφή μας όσο περισσότερο μπορούμε , πίνοντας τους χυμούς του και τρώγοντας τον καρπό του , σκέτο , σε σαλάτες , σε γλυκά ή αλμυρά εδέσματα...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...