Το πορτοκάλι , ένα πραγματικό δώρο της φύσης


portokaliΕίναι Γενάρης και τα πορτοκάλια είναι στην καλύτερή τους φάση…Ζουμερά , με χρώμα που αντανακλά υγεία και θετική διάθεση , νόστιμα και υγιεινά τα πορτοκάλια είναι εδώ για να μας κάνουν μόνο καλό! Μεγάλα ή μικρότερα , χοντρόφλουδα ή όχι , σαγκουίνια (κόκκινα) ή ομφαλοφόρα , πορτοκάλια χυμού ή φαγητού , μπορούμε να τα απολαύσουμε με χίλιους δυο τρόπους . Καλό είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού και από ‘ κει και πέρα  να το βάζουμε στο φαγητό μας (ξύσμα , χυμό αλλά και κομμάτια φρούτου σε σαλάτες) , στα γλυκά μας , στη ζωή μας γενικότερα…
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ , σελήνιο και φυτικές ίνες, β – καροτίνη, πηκτίνη, κάλιο, ασβέστο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο…
Το D – λιμονένιο που περιέχει , είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου . Εξάλλου η εσπεριδίνη και η πηκτίνη που περιέχει  έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL – χοληστερόλη.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C δρα επίσης και ως ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο πορτοκάλι, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και στην προστασία κατά του έλκους.
Οι ευεργετικές δράσεις του πορτοκαλιού και των άλλων εσπεριδοειδών, εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, επεκτείνονται στην πρόληψη του διαβήτη, του καταρράκτη, της αρθρίτιδας, της παχυσαρκίας και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού που είναι η σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
H κατανάλωση πορτοκαλιού δεν ανεβάζει την πίεση, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά τη «ρίχνει», καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, συνεπώς προστατεύει από την υπέρταση. Τέλος η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C εκτός του ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως αναφέραμε πιο πάνω βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό κι έτσι όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία είναι καλό να πίνουν ένα χυμό πορτοκαλιού κατά τη διάρκεια ή και μετά το γεύμα .
Λόγω των πολύτιμων συστατικών του λοιπόν , εμείς ονομάζουμε το πορτοκάλι “δώρο της φύσης” και το εντάσσουμε εντατικά στη διατροφή μας , αντλώντας απ’ αυτό όλα τα ευεργετήματα που μπορεί να μας προσφέρει!