tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ελιά , ο ευλογημένος καρπός

eliaΌλοι γνωρίζουμε την ελιά σαν ευλογημένο καρπό , ταυτισμένο με την ιστορία μας και την παράδοσή μας! Και τι δε σημαίνει η ελιά για εμάς τους Έλληνες…Θεωρείται σύμβολο νίκης καθώς  κατά την αρχαιότητα , το στεφάνι ελιάς , ο “κότινος”  αποτελούσε το έπαθλο για τον Ολυμπιονίκη!
Πολύτιμο κι αγαπημένο δέντρο των Ελλήνων αλλά και όλων των λαών της Μεσογείου είναι άρρηκτα δεμένο με την ευμάρεια , την ευλογία , την ειρήνη και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να θεωρείται θεϊκό δώρο . Ζει και προσφέρει απλόχερα τον καρπό της για αιώνες, καλλιεργείται σε κάθε έδαφος, αγαπά το μεσογειακό κλίμα, ζητά ελάχιστη περιποίηση και αξιοποιείται πλήρως ως καρπός, φύλλωμα και ξύλο.

Ως προς τη διατροφή μας οι βρώσιμες ελιές  και το ευλογημένο παράγωγό της , το ελαιόλαδο είναι μια σπουδαία λιπαρή ύλη , σχεδόν “μαγική" με αναμφισβήτητα μεγάλη βιολογική και θρεπτική αξία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής μας.

Ας δούμε συνοπτικά τα ευεργετήματα και τη δράση της ελιάς και του ελαιόλαδου:

-Καρδιοπροστατευτική δράση
Συμβάλλει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να μειώνει την καλή (HDL) χοληστερόλη, έχει αντιθρομβωτική δράση, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν  ότι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
-Αντικαρκινική δράση
 Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου φαίνεται να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού και του παχέως εντέρου μέσα από διάφορους μηχανισμούς. Πολλές έρευνες πραγματοποιούνται πάνω στο θέμα αυτό και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που μπορεί το ελαιόλαδο να προστατεύσει ή και να συμβάλλει στη θεραπεία διαφόρων μορφών  καρκίνου.
-Αντιγηραντικές ιδιότητες και προστασία από χρόνιες παθήσεις
 Το ελαιόλαδο χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική του δράση συμβάλλει στη μείωση της δημιουργίας ελεύθερων ριζών, οι οποίες εμπλέκονται στην εξέλιξη διάφορων χρόνιων ασθενειών και στην γήρανση.
-Ομαλή  λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος  με διάφορους μηχανισμούς.
-Βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στους διαβητικούς
Έρευνες σε ασθενείς με διαβήτη έχουν δείξει ότι υγιεινά γεύματα τα οποία περιείχαν ελαιόλαδο είχαν καλύτερη επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από γεύματα που περιείχαν άλλα λίπη ή ήταν πολύ χαμηλά σε λιπαρά.
Αναμφισβήτητα  , λοιπόν η κατανάλωση ελαιολάδου στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο στην προστασία και στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...