Σταφύλι , το αγαπημένο φρούτο του φθινοπώρου!

stafuli1Η ιστορία του σταφυλιού ξεκινάει από στην ελληνική  μυθολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία…Γνωρίζουμε το Στάφυλο , γιο του θεού Διόνυσου  και όλοι  θυμόμαστε περιγραφές του Ομήρου μέσα στα έπη του με οινοποσίες και σκηνές με πρωταγωνιστή το αμπέλι και το κρασί….
Αργότερα το αμπέλι θεωρείται ιερό φυτό και το σταφύλι , ευλογημένος καρπός…
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο φρούτο του οποίου θα βρούμε πολλές ποικιλίες : πράσινο , κίτρινο  ή ερυθρό , μαύρο ή σκούρο μωβ , με κουκούτσια ή χωρίς , με μικρές ή μεγαλύτερες ρόγες  , τραγανό ή πιο μαλακό το σταφύλι είναι ο βασιλιάς του φθινοπώρου.
Περιέχει σάκχαρα , ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που είναι  πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα τα μαύρα και κόκκινα σταφύλια διαθέτουν στη σάρκα τους τη ρεσβερατρόλη η οποία βοηθά πολύ τη μνήμη και έχει αντιγηραντικές , αντιαλλεργικές , αντιοξειδωτικές , αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η ουσία αυτή μάλιστα θεωρείται πολύτιμη για τη λειτουργία της καρδιάς εξου και η ωφέλεια του κόκκινου κρασιού…
Το φρούτο αυτό ακόμα , είναι πολύτιμο γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες  και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό με αποτέλεσμα να θεωρείται ευεργετικό και να χαρίζει υγεία στο έντερο αλλά και λάμψη και φρεσκάδα στην επιδερμίδα…
Ας το απολαύσουμε λοιπόν , φρέσκο (προσοχή στο καλό πλύσιμο) , σε γλυκά , τάρτες , γλυκά του κουταλιού αλλά και σε σαλάτες και σε ένα σωρό άλλες συνταγές. Ας απολαύσουμε ακόμα την αποξηραμένη σταφίδα αλλά και τα υπόλοιπα παράγωγά του , το μούστο , το πετιμέζι και φυσικά  το κρασί , το μοναδικό αυτό ποτό που είναι αρμονικά συνδεδεμένο με το μέτρο και την καλή σωματική και ψυχική υγεία...