tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Καρπούζι…ο βασιλιάς του καλοκαιριού

 
karpouzi1Το καρπούζι  δροσερό , γλυκό και ζουμερό , με χρώμα "χάρμα οφθαλμών"   και άρωμα που και "νεκρούς ανασταίνει" δε θεωρείται άδικα ο Βασιλιάς του καλοκαιριού….
Έκανε την εμφάνισή του στην Αρχαία Αίγυπτο και αργότερα στην Κίνα. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε τον 13ο αι. ενώ η ελληνική ονομασία του καρπού είναι "υδροπέπων" . Η λέξη καρπούζι προέρχεται από την αντίστοιχη τούρκικη "karpuz"
Πολλοί το έχουν κατηγορήσει για υψηλά επίπεδα σακχάρων , όμως η φήμη αυτή είναι πέρα για πέρα άδικη καθώς το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό και μόνο 5% ζάχαρη. Η γέυση ωστόσο της ζάχαρης είναι έντονη λόγω έλλειψης άλλων ουσιών παρόλο που περιέχει τη μισή ποσότητα ζάχαρης από άλλα φρούτα όπως για παράδειγμα το μήλο…
Περιέχει ακόμα βιταμίνες Α , Β6 , Β1 , C , λυκοπένιο , β-καροτένιο , μαγνήσιο και φυτικές ίνες , ενώ η περιεκτικότητά του σε θερμίδες είναι πολύ χαμηλή και η αντίστοιχη σε λίπη και χοληστερόλη , μηδενική!!!
Εκτός του ότι βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά  και στην πρόληψη μορφών καρκίνου και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , το καρπούζι είναι ένα άριστο διουρητικό μέσο με ευεργετικές ιδιότητες στο ουροποιητικό σύστημα…και όχι μόνο…
Ας το απολαύσουμε λοιπόν παγωμένο , ζουμερό  , γευστικό κι ας το αφήσουμε να μας δροσίσει και να μας θυμίζει ότι το καλοκαίρι είναι εδώ!!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...