Σαλάτα caprese

Εδώ μιλάμε για μια Ιταλική σαλάτα που φωνάζει από μακριά! Διαθέτει τα τρία χρωματα της ιταλικής σημαίας (πράσινο του βασιλικού , κόκκινο της ντομάτας και λευκό της μοτσαρέλλας) , όνομα που παραπέμπει στην νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στο περίφημο  Capri και γεύση απαράμιλλη και γοητευτική. Η ντομάτα που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι αρωματική και γευστική , η mozzarella αυθεντική και το ελαιόλαδο δυνατό και πλούσιο…Η σάλτσα που επιβάλλει η γνήσια σαλάτα caprese αποτελείται από βρασμένο βαλσαμικλό ξύδι και καστανή ζάχαρη. Εμείς θα το αντικαταστήσουμε με πετιμέζι και θα “στήσουμε” μια σαλάτα-θρύλο που θα την απολαύσουμε τόσο σαν θέαμα  , όσο και σαν γεύση!

 

caprese

Υλικά:

1 μεγάλη , ώριμη και αρωματική ντομάτα

1 μεγάλη μπάλα mozzarella

Λίγες ελιές

Ελαιόλαδο 

Αλάτι , πιπέρι και ρίγανη

Λίγο πετιμέζι

Φύλλα φρέσκου βασιλικού

Εκτέλεση:

Πλένουμε την ντομάτα και αφού καθαρίσουμε το κοτσάνι της , την κόβουμε σε ισόπαχες , σχετικά λεπτές ροδέλες. Κόβουμε και τη μπάλα mozzarella σε ροδέλες του ίδιου μεγέθους. Τοποθετούμε τις ροδέλες ντομάτας και mozzarella εναλλάξ σε μια πιατέλα και αλατοπιπερώνουμε με μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Στο κέντρο τοποθετούμε τις ελιές ενώ σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα φύλλα βασιλικού. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αρωματική ρίγανη. Τέλος ραντίζουμε με το πετιμέζι και σερβίρουμε. 

Καλή όρεξη!