Σαλάτα με πετιμέζι και ανθότυρο

Κάθομαι στον υπολογιστή , θέλω να γράψω για τη σαλάτα μου και αναζητώ τρόπο να την προλογίσω , να σταθώ στο αγαπημένο ανθότυρο που τη συμπληρώνει , στην απλή vinaigrette που την πλαισιώνει , στο πετιμέζι που την απογειώνει…Δε θα πω τίποτε απ’ όλα αυτά! Απλά θα περιγράψω τη στιγμή και θα συσχετίσω τη δροσερή σαλάτα μου με την πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου: είναι ένα καλοκαιρινό μεσημέρι  , η ζέστη καλά κρατεί , τα τζιτζίκια τραγουδάνε σαν μεθυσμένα και ο ουρανός είναι τόσο γαλανός που λάμπει αποπλανητικά. Ένα απαλό αεράκι θροΐζει ελαφρά τα κλαδιά των δέντρων ενώ οι γείτονες μόλις γύρισαν από τη θάλασσα και γελούν ανέμελα…
Εξακολουθώ να κάθομαι στον υπολογιστή….είναι ώρα να αρχίσω να καταγράφω τα υλικά για τη σαλάτα!

salata anthotyro petimezi
Υλικά:


150-180 γρ. ποικιλία από σαλάτες (μαρούλι , iceberg , μωβ και πράσινη λόλα , ρόκα κ.λ.π.)
1 σφιχτή ντομάτα
2 κρίθινα παξιμάδια πολύ ελαφρά νοτισμένα και σπασμένα σε μπουκιές
1 χούφτα κάππαρη
100-150 γρ, ανθότυρο κομμένο σε κύβους
Για τη vinaigrette:
8 κ.σ. λάδι
3-4 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι
Για το σερβίρισμα :
3-4 κ.σ. πετιμέζι
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις σαλάτες και τη ντομάτα πάρα πολύ καλά. Τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη μαζί με τα παξιμάδια και ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας στο σέικερ το λάδι , το ξύδι και το αλάτι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σύμφωνα με το γούστο μας. Αδειάζουμε τη βινεγκρέτ στη λεκάνη με τα κομμένα λαχανικά και τα παξιμάδια και τα ανακατεύουμε με προσοχή . Τοποθετούμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και προσθέτουμε σκορπίζοντας εδώ κι εκεί τα κομμάτια ανθότυρου και την κάππαρη. Περιλούζουμε τη σαλάτα με το πετιμέζι και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή όρεξη!