tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Οι πατάτες αυτές είναι ιδανικές για να συνοδέψουν ψητό κρέας αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τις κλασικές και …θερμιδούχες τηγανιτές πατάτες . Το άρωμά τους , εκπληκτικό όπως και η εμφάνισή τους. Το μπούκοβο ή αλλιώς ''μεσογειακό τσίλι''  που χρησιμοποιούμε έχει ένα  χαρακτηριστικό άρωμα που προέρχεται  από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές και βάζει τη σφραγίδα του σε αυτό το πιάτο. 

Και βέβαια , η μεγάλη μου αδυναμία , το αρωματικό  δεντρολίβανο έρχεται να προσθέσει κι αυτό τα δικά του αρώματα και να μετατρέψει τις απλές , ψητές πατάτες σε μια  απολαυστική νοστιμιά .

Δείτε τις :

patates mpoukovo3

Υλικά: (για 4 μερίδες)

Γλυκοπατάτα , η αγαπημένη , η υπέροχη , η ωφέλιμη , η φιλική για τον οργανισμό και ένας δυνατός σύμμαχος υγείας . Αποτελεί μια ανάλαφρη και γευστική τροφή που μπορεί να γίνει ένα υπέροχο συνοδευτικό πιάτο αλλά και ένα συπμληρωματικό υλικό σε σαλάτα ή πιάτο με ανάμικτα λαχανικά . Πολύ συχνά βέβαια μπορεί να αποτελέσει και ένα ελαφρύ κύριο γεύμα…Σήμερα τις ψήνουμε πασπαλισμένες με μπόλικο πιπέρι και ψημένες με μπόλικο χυμό λεμονιού . Καθώς λοιπόν η γεύση της είναι σχετικά γλυκιά , την εξισορροπούμε με το πικάντικο πιπέρι κια την οξύτητα του λεμονιού κι έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα . Όσο για την υφή της…Λιώνει στο στόμα σαν κάτι βελούδινο και βουτυρένιο…

Δείτε :

glykopat piperi1
Υλικά :

Το κατίκι Δομοκού είναι ένα καταπληκτικό τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή του Δομοκού , στο νομό Φθιώτιδας , από αιγοπρόβειο γάλα. Η φρεσκάδα του μοναδική , λευκό και ελαφρύ με βελούδινη , ανάλαφρη υφή , με διακριτικό και ευχάριστο άρωμα και γεμάτο δροσιά χωρίς πολλά λιπαρά . Μου αρέσει πολύ σκέτο με καψαλισμένο ψωμί αλλά και σε πολλές σαλάτες , σε ζυμαρικά ή και σε γλυκά…Κάποτε , πριν χρόνια  βρήκα τη συνταγή για την πιτούλα που φτιάχνω σήμερα  και δεν ήξερα καν την ύπαρξη του τυριού αυτού . Τώρα πια έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας και όχι άδικα…είναι αγαπημένο…

Δείτε την πιτούλα :

pita katiki1
Υλικά :

Αυτή την εκδοχή μαγειρέματος του ρυζιού την έχω συνδέσει με τα πιο γιορτινά γεύματα της οικογένειας , όταν ήμουν παιδί . Ήταν το επίσημο γαρνίρισμα σε ψητά αλλά και σε κοκκινιστά της κατσαρόλας και δεν είχα άδικο να το θαυμάζω τότε που στο σπίτι μας γνωρίζαμε μόνο το ρυζάκι σε σούπα ή το απλό σπειρωτό . Δεν ήταν και λίγο πράγμα , στα παιδικά μου μάτια να βλέπω τη μητέρα να σωτάρει ανάμικτα λαχανικά και ψιλοκομμένο μπέικον! Τώρα μπορεί να γελάμε …. τότε όμως απλά γλύφαμε τα δάχτυλά μας! Τι να πω τώρα; Στις δέκα φορές που θα έχω τραπέζι , τουλάχιστον οι μισές περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο “ριζότο” στο μενού…τιμής ένεκεν...
Και είναι τόσο απλό και νόστιμο :

ryzi laxanika1
Υλικά :

Αυτή την πιτούλα τη λατρεύω , είναι από τις αγαπημένες μου . Όχι για το κοτόπουλο που περιέχει , ούτε για τα μανιτάρια που έσπευσα να ονοματίσω στον τίτλο . Οι χάρες της είναι κρυφές : Πρώτα -πρώτα , είναι η πρώτη πίτα που έφτιαξα …κάτι χρόνια πριν , την οποία είχα ανακλύψει σ’ ένα μικρό , διαφημιστικό βιβλιαράκι και η επιτυχία της μ’ έκανε να πάρω θάρρος και να αρχίσω να πειραματίζομαι πιο “ενεργά” στην κουζίνα . Όμως ο άλλος λόγος που κάνει αυτή την πίτα μια από τις εκλεκτές της καρδιάς μου είναι το άρωμα του ούζου που κάνει αισηθητή την παρουσία του…τόσο όσο χρειάζεται! Αν αποφασίσετε να κάνετε αυτή την πίτα μην παραλείψετε σε καμία περίπτωση το ούζο . Κάνει την πιτα αυτή υπέροχη και ξεχωριστή!

kotopita oyzo1
Υλικά :

Οι πατατοκροκέτες είναι ένα παριζήτητο ορεκτικό που πάει με όλα και…τρώγεται απ’ όλους! Δεν ξέρω εσείς αλλά η μητέρα μου , τις πανάριζε και τις τηγάνιζε σε άφθονο , καυτό λάδι…. μάχη γινόταν γι’ αυτά τα μαγικά , χρυσαφένια μπαλάκια με την τραγανή κρούστα και το βελούδινο εσωτερικό…Ήταν το επίσημο συνοδευτικό όταν είχαμε κουνέλι στιφάδο θυμάμαι…Τώρα πια , στη δική μου κουζίνα , τα προτιμάμε πολύ πιο συχνά κι ο λόγος είναι απλός : πιο απλουστευμένη συνταγή και φυσικά φούρνος αντί τηγανίσματος ;)

patatokroketes1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...