Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 1563
Τους ηλιόσπορους τους αγαπώ και δε χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει να με πείσει για να τους εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή. Μια χούφτα ηλίοσπορους θα προσθέσω στη σαλάτα , στις ζύμες μου , στο γιαούρτι μου ή στο γάλα μαζί με νιφάδες βρώμης και λίγες σταφίδες…Η αποθέωση ωστόσο γίνεται με τα κριτσίνια μου , τα οποία συνοδεύουν το φρούτο του “δεκατιανού” γεύματος ή το cottage cheese του βραδινού. Είναι εξαιρετική πηγή βιατμινών , ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών , φυτικών στερολών και πολυφαινολών…Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας βομβαρδίσει με λόγους που μας προτρέπουν να τα αγαπήσουμε και να τα προτιμήσουμε…Εγώ απλά μοιράζομαι την πανεύκολη συνταγούλα μου μαζί σας…Δικαιολογία καμμιά , λοιπόν…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1709
Τα σπαράγγια τα γνωρίζω , τα γεύομαι και τα αγαπώ από παιδί. Είχα την τύχη να περνώ όμορφες στιγμές στο πατρικό χωριό , στην Αρκαδική γη και να γνωρίζω τις ομορφιές και τα δώρα του τόπου σε όλες τις περιόδους του χρόνου. Μια από τις πιο αγαπημένες μου είναι αυτή της Άνοιξης στα λουλουδιασμένα βουνά της Αρκαδίας. Ο πέτρινος και τραχύς ορεινός τόπος ήταν γεμάτος αγριολούλουδα και βλαστάρια που ξεφύτρωναν ανάμεσα στις πέτρες σα να απολάμβαναν κι αυτά την αναγέννηση μαζί με την Άνοιξη. Οι περίπατοι τις γλυκές μεσημεριανές ώρες και η συγκομιδή των βλασταριών σπαραγγιών ήταν μια μαγική εμπειρία που ολοκληρωνόταν λίγες ώρες μετά όταν στο αλουμίνιο τηγάνι , στο πετρογκάζ που είχε η θεία στο μικρό κουζινάκι , ετοίμαζε τα σπαράγγια με αυγά ομελέτα. Τα ήμερα σπαράγγια είναι απλά η ανακούφιση στην αναζήτηση της γευστικής εκείνης εμπειρίας….
Υλικά:
- Details
- Hits: 1238
Τη φάβα εγώ προσωπικά τη γνώρισα σαν Αιγαιοπελαγίτικο προϊόν , κυκλαδίτικο για να είμαι πιο σαφής και την αγάπησα πολύ , ειδικά συνδυασμένη με τη λατρεμένη μου (επίσης κυκλαδίτικη) κάππαρη. Ωστόσο στην πορεία ανακάλυψα ότι η φάβα Φενεού απότελεί μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση και το συγκεκριμέμο όσπριο έχει κατοχυρώσει προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και αποτελεί ένα εξαιρετικό όσπριο με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ενώ είναι φτωχή σε θερμίδες . Η αγαπημένη φάβα λοιπόν , δυο βήματα από τον τόπο μου με μια ήπια και ανάλαφρη γεύση λόγω γεωγραφικών συνθηκών , κλίματος και τοποθεσίας και με δυνατές προοπτικές για μια καλή θέση στην παγκόσμια αγορά αλλά και στην καρδιά μας.
Υλικά:
- Details
- Hits: 1747
“Πείνασα , τι μπορώ να φάω στα γρήγορα;” μια τυπική , συνηθισμένη ερώτηση.
Και η απάντηση : “κάνε ένα τοστ”! Ένας διάλογος που αγγίζει τα όρια του “κλισέ” και νομίζω πως κανείς δεν έχει ξεφύγει από αυτό. Ώσπου κάποια στιγμή το βαρέθηκα. Δε είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια άλλη πρόταση , εξίσου εύκολη , εξίσου γρήγορη μα να χαρίζει μεγαλύτερη απόλαυση και την ικανοποίηση ότι δε φάγαμε και τόσο πρόχειρα , τόσο διεκπεραιωτικά….Κάπως έτσι ανακάλυψα τις αραβικές πίτες που χωράνε μέσα ένα σωρό υλικά και δίνουν την αφορμή για “παιχνίδια” στην κουζίνα και δοκιμές στις γεύσεις…Η συγκεκριμένη πρόταση είναι μια από τις αγαπημένες μου..Ωστόσο , κάπου , κάπου τρώμε και κανένα τοστάκι γιατί διαφιρετικά νιώθω πως προδίδω το κολατσιό των παιδικών μου χρόνων.
Υλικά:
- Details
- Hits: 2478
Είναι υπέροχη , γλυκιά και πεντανόστιμη , πικάντικη και δημοφιλής. Η αγαπημένη μελιτζανοσαλάτα είναι ένα τέλειο μεζεδάκι που έχει την τιμητική της από την περίοδο της Σαρακοστής μέχρι το καλοκαίρι με τις “ουζοκαταστάσεις” και όχι μόνο…Συνοδεύεται με καψαλισμένο ψωμί , λίγες ελιές και τυρί! Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου πως η ποικιλία της λευκής μελιτζάνας κάνει την καλύτερη , την πιο φίνα και γλυκιά μελιτζανοσαλάτα ακριβώς επειδή ο καρπός της είναι ολόγλυκος. Δεν έχασα καιρό , απευθύνθηκα κι εγώ στο φίλο μας το Γιώργη που έχει τον καλύτερο , βιολογικό κήπο και το ίδιο απόγευμα , οι λευκές μελιτζάνες ήταν στον πάγκο της κουζίνας μου! Αγαπώ τη μελιτζάνα ούτως ή άλλως και σας προτείνω τη μελιτζανοσαλάτα ανεπιφύλακτα...
- Details
- Hits: 2347
Κάτι που συνηθίζω να κάνω συχνά τώρα τελευταία είναι όταν επιλέγω ένα υλικό σαν πρώτη ύλη για το μαγείρεμα , να πηγαίνω στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά , να ανοίγω ένα -ένα τα βαζάκια , να κλείνω τα μάτια και να προσπαθώ να φανταστώ το δέσιμο των αρωμάτων τους…Η μέθοδος αυτή είναι αλάνθαστη γιατί η αίσθηση της όσφρησης σε συνεργασία με τη φαντασία δεν πέφτει ποτέ έξω…Στην απόφασή μου να μαγειρέψω ένα μελωμένο χταπόδι , ο αστεροειδής γλυκάνισος και το άρωμα του ούζου που κρύβει μέσα του με ταξίδεψε σε θάλασσες και νησιά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε απόλυτα…
Υλικά: