tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χούμους με ρεβίθια

Έχεις ρεβίθια; μην το σκέφτεσαι , έτοιμασε χούμους. Μιλάμε για ένα υπέροχο ορεκτικό με καταγωγή τη Μ. Ανατολή που φτιάχνεται με πολτοποιημένα ρεβίθια , ταχίνι και λεμόνι κι οπωσδήποτε καπνιστή πάπρικα. Από ‘κει και πέρα , προσθέτουμε μπαχαρικά και καρυκεύματα κι άλλα υλικά ώστε να πετύχουμε τη γεύση που αγαπάμε και ικανοποιεί τα δικά μας γούστα και τις προτιμήσεις μας. Τρώγεται μετά μανίας με καψαλισμένο ψωμί ή ψητά αραβικά πιτάκια και θεωρείται πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης κι  αντιοξειδωτικών ουσιών ενώ τα καρυκεύματα που περιέχει (πάπρικα , κύμινο κ.λ.π.) χαρίζουν ευεξία και καλή διάθεση…Εδώ που τα λέμε και τίποτα από τα παραπάνω να μην πρόσφερε εγώ θα το λάτρευα ούτως ή άλλως για τη "γεμάτη γεύση" του και τη βελούδινη , παχιά υφή του…

humus1

Υλικά:

200 γρ. ρεβίθια

Ξύσμα από ένα λεμόνι και χυμό από δύο (λεμόνια)

1 σκελίδα σκόρδο

3 κ.σ. ταχίνι

1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα 

1 κ.γλ. κύμινο

Αλάτι και πιπέρι

130 ml λάδι 

Λίγο ακόμα λάδι για το σερβίρισμα

Μαϊντανό για το σερβίρισμα

humus2humus3humus4humus5humus6humus7humus8humus9humus10humus11humus12humus13

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβίθια μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ γεμάτο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι. 

Την επόμενη μέρα , στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα ξεπλένουμε ελαφρά από το αλατόνερο. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν πολύ καλά και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς , για μία ώρα περίπου. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι , όμως κρατάμε μία κούπα από το ζωμό οπου έβρασαν τα ρεβίθια και μια χούφτα ρεβίθια για το σερβίρισμα. Όταν κρυώσουν ελαφρά , τα ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής και στη συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο , το αλατοπίπερο , το ξύσμα και το χυμό λεμονιού , το σκόρδο , την πάπρικα και το ταχίνι. Χτυπάμε τα υλικά στη δυνατή ταχύτητα και από το άνοιγμα προσθέτουμε το λάδι με σταθερή ροή και λίγο από το νερό του βρασμού. Όταν πετύχουμε μια ομογενοποιημένη , βελούδινη κρέμα το χούμους είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας προσθέτοντας αλάτι , ή λεμόνι ή πάπρικα. Αν είναι πολύ πηκτό προσθέτουμε  λίγο νερό ακόμα από αυτό του βρασμού. 

Το μεταφέρουμε σε μπωλ σερβιρίσματος , σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα ολόκληρα ρεβύθια , προσθέτουμε λίγο πιπέρι ή πάπρικα επιπλέον , προσθέτουμε φρέσκο μαϊντανό και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. 

Είναι εξαιρετικό και συνοδεύεται με ψημένες αραβικές πιτούλες ή με καψαλισμένο ψωμί ή με κριτσίνια.

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...